Ziua Universală a Iei, sărbătorită în aceeaşi zi cu Sânzienele, pe 24 iunie, adună de ani buni, de la primării la ONG-uri româneşti din străinătate, cele mai variate forme de celebrare a bluzei tradiţionale autohtone.
În cel de-al cincilea an în care este celebrată ia românească la nivel mai larg, în aceeaşi zi în care sunt sărbătorite Sânzienele, evenimentul a devenit o temă comună pentru manifestări organizate în numeroase ţări.
„Tema anului 2018 este Intrarea în Basm, ca o poartă către un spaţiu al întâmplărilor miraculoase, extraordinare, al fiinţelor fabuloase din poveştile româneşti. Basmul ne oferă lecţii de viaţă, rezolvă conflicte, relevă semnificaţii profunde şi ne redescoperă capacităţile de eroine şi eroi. La nivel colectiv, avem nevoie, mai mult ca oricând, să intrăm în lumea lui magică. Celebrăm Ziua Universală a Iei purtând o ie sau o cămaşă românească, oriunde ne-am afla”, notează iniţiatoarele demersului în anunţul publicat pe o reţea de socializare .
Primii care au demarat festivităţile sunt cei de la Muzeul Maramureşan, care au programat vineri evenimentul „Îmbracă o ie şi hai la muzeu”, la Muzeul Etnografic din Sighetu Marmaţiei, care prezintă o expoziţie de cămăşi tradiţionale din zonă, o paradă a portului popular şi ateliere de cusut.
Curtea Domnească din Târgovişte a deschis, tot vineri, expoziţia etnografică „Ia românească – unitate şi continuitate”, în cadrul căreia vor putea fi admirate cămăşile tradiţionale purtate pe meleaguri româneşti.
În Vrancea, „Ziua Internaţională a Iei la Ireşti” cheamă publicul, duminică, la un recital susţinut de Corul Parohiei Ireşti, „ocazia perfectă de a îmbrăca ia străbună, depozitara identităţii noastre româneşti”, spun organizatorii.
La Mangalia, evenimentul este marcat, duminică, printr-un concert de muzică populară care este programat la Casa de Cultură.
De asemenea, duminică, timişorenii sunt chemaţi la grătar şi petrecere în timpul liber, de la ora 10.00, la sediul Fundaţiei Pentru Voi.
Piaţa Tricolorului din Bacău este, duminică, de la 10.00, scena unui flashmob pregătit de primăria municipiului, pentru o horă în bluza tradiţională. Recitaluri de muzică şi demonstraţii de arte şi meşteşuguri sunt anunţate în spaţiile din centrul oraşului.
Până duminică sunt anunţate evenimente şi în Salonic, la Kantina Stelutsa, în Turnul Alb şi la Sediul Asociaţiei Carpatia, unde sunt invitaţi cei care vor să îmbrace ia sau alte accesorii tradiţionale româneşti, „cine are şi vrea să poarte”, spun organizatorii.
În Liban, ia românească este element de dress-code sâmbătă, la Dany’s Dinner din Brummana, la est de Beirut.
Şi la Roma este anunţat un eveniment care începe duminică, la ora 10.00 – o întâlnire a celor care vor să celebreze ia în piazza San Pietro de la Vatican.
Din 2013, pe 24 iunie, de Sânziene, la iniţiativa grupului online La Blouse Roumaine, se sărbătoreşte şi Ziua Universală a Iei, marcată de comunităţile româneşti din toată lumea. Femeile, în special, poartă în această zi o ie.