Vezi VIDEO si GALERIE FOTO
Mesterii populari din Sapanta nu vor mai putea sculpta cruci dupa modelul celor din Cimitirul Vesel fara sa plateasca drepturi de autor, dupa ce vestitele creatii ce sfideaza moartea au fost inregistrate la OSIM de catre Dumitru Pop, urmasul celebrului Stan Ioan Patras – cel de al carui nume se leaga celebritatea comunei maramuresene. Marca inregistrata poarta numele de „Cruce Sapanta” si protejeaza forma, arhitectura, dar mai ales culoarea albastra de pe cruci, nuanta unica care a fost denumita Albastru de Sapanta. Inregistrarea marcii a produs nemultumire in randul micilor mesteri, care cioplesc si picteaza cruci miniaturale dupa forma celor din Cimitirul Vesel pentru a le vinde ca suverniruri sutelor de turisti care ajung in Sapanta.
Dumitru Pop, ucenicul lui Stan Ioan Patras, si-a vazut scopul atins dupa ce a primit actele care ii atesta dreptul de proprietate asupra marcii ”Cruce Sapanta” si care ii poate aduce beneficii uriase, pentru ca oricine va dori sa reproduca modelul acesteia pentru suveniruri sau in alte scopuri va avea nevoie de acceptul sau. Urmasul lui Stan Ioan Patras a spus ca are toate documentele care ii atesta statutul, inclusiv o hartie de la familia maestrului sau prin care i se recunoaste calitatea de ucenic.
Dumitru Pop, cel care a castigat drepturile de autor pentru confectionarea crucilor, a precizat ca a recurs la acest gest tocmai pentru a combate falsurile in Cimitirul Vesel.
Primii care au fost afectati de inregistrarea la OSIM a marcii sunt micii mesteri din Sapanta. Nemultumirea artizanilor populari este mare, iar acestia au declarat ca nu vor renunta la indeletnicirea lor pentru ca si ei sunt urmasi ai maestrului care a facut cimitirul, iar daca vor fi nevoiti sa plateasca drepturi de autor atunci afacerea lor nu mai ramane una profitabila. Unii chiar au spus ca vor contesta inregistrarea marcii, aratand ca aceasta este un bun colectiv al comunei maramuresene Sapanta.
Sursa: Alexandru Pintea