Crestinii ortodocsi se afla in Saptamana Mare, Saptamana patimilor lui Iisus Hristos, care are menirea de a ne pregati pentru Inviere. Desi e o saptamana cu mari implicatii spirituale, in care ar trebui sa ne gandim mai mult la Hristos, Cel care a fost Rastignit pe Cruce pentru mantuirea noastra, incet uitam adevaratele semnificatii si parem mai preocupati de cele materiale, dovada fiind forfota din magazine si de pe strazi, dupa cum au remarcat chiar si preotii.
Am intrat in Saptamana Patimilor sau Saptamana Mare cum mai este denumita aceasta perioada care are menirea de a-i pregati pe credinciosi pentru Inviere. Pentru a simti cu adevarat bucuria Invierii, trebuie sa ne pregatim atat sufletul, cat si trupul, inasprind postul pe cat ne sta in putinta, macar in aceste ultime zile.
Tristetea este sentimentul care caracterizeaza aceasta perioada, in care ar trebui sa meditam mai mult la patimirea lui Hristos, Cel care s-a jertfit pentru mantuirea noastra a pacatosilor.
”Toti credinciosii cunosc insemnatatea saptamanii patimilor. Este o saptamana de abstinenta si de solidarizare, suntem una cu Hristos in patimirea Sa, una cu Hristos in rastignirea Sa, una in Inviere. Ne intristam acum, ne pocaim, dar ne vom ridica si vom invia odata cu El. Va fi mare Ziua Invierii. Dar pentru aceea trebuie sa parcurgem si noi Golgota , trebuie sa umblam si noi cu Hristos, sa suferim, sa tinem postul. Sa tinem aceasta saptamana cu maxima penitenta”, a precizat preotul Milan Balan de la Biserica ”Sfintii 12 Apostoli”.
Si, totusi, asa cum au remarcat chiar si preotii, tot mai multi oameni dedica aceste zile procurarii celor materiale pentru masa de sarbatori, neglijand pregatirea spirituala. Preotul Milan Balan atrage atentia credinciosilor ca nu partea materiala trebuie sa ne intereseze mai mult, ci starea spirituala.
”Este foarte interesant ca pe masura ce se apropie sarbatorile ne gandim foarte mult la cele materiale. Nu consumismul este esenta unei sarbatori, ceea ce avem pe masa, ci ceea ce avem in suflete, starea spirituala cu care intram in suflete. De aceea saptamana care urmeaza e un spectacol destul de ingrijorator, inghesuiala de la magazine, inghesuiala de pe strada”, a semnalat preotul Milan Balan.
In aceasta saptamana in Biserici se savarsesc slujbe speciale, acele denii, care sunt dintre cele mai profunde, frumoase si inaltatoare slujbe. Deniile din Saptamana Mare atrag o multime de credinciosi si se savarsesc in biserici, incepand cu seara Floriilor, pana vineri seara cand se canta Prohodul Domnului.
In Sfanta Luni la denie este pomenit Iosif, patriarhul din Vechiul Testament in care Biserica vede o preinchipuire a lui Hristos. Acesta fusese vandut de fratii sai pe 30 de arginti. Iosif iese viu din groapa unde il azvarlisera fratii lui, ajunge stapanul Egiptului si salveaza poporul de foamete, sfarsind prin a-i ierta pe toti pentru raul pe care i-l facusera. Tot in timpul deniei de luni se face pomenirea smochinului neroditor, care s-a uscat blestemat fiind de Domnul.
Denia de marti aminteste de sirul predicilor in care Hristos a prevestit distrugerea tempului din Ierusalim, moartea si Invierea Sa. Un accent deosebit se pune pe parabola celor 10 fecioare care zabovesc la camara Mirelui, 5 intelepte care asteapta cu candelele pline si 5, nebune, care asteapta cu candelele ramase fara ulei.
De asemenea, in Sfanta si marea Miercuri, denia il aduce in prim-plan pe Iuda, apostolul vanzator in mintea caruia apare gandul tradarii. Tot acum este evocata desfranata, femeia devenita marturisitoare care spala picioarele lui Iisus cu lacrimi pline de cainta si Il unge cu mir, spre vesnica ei mantuire.
Cele mai importante denii se savarsesc in Joia Mare si in Vinerea Mare. ”Slujba celor 12 Evanghelii care are loc joi, evoca tot parcursul patimirii Domnului nostru Iisus Hristos. Ingenuncherea care se face atunci. Unii credinciosi din mare evlavie stau tot timpul in genunchi pe parcursul citirii acelor 12 evanghelii. E un efort fizic deosebit care te transpune in aceastare de penitenta si de patimire de solidaritate cu patimile lui Hristos. Vineri e Prohodul Domnului, cand ne amintim acele melodii tanguitoare inmormantarea Domnului e un moment de mare dramatism”, a mai spus preotul Milan Balan.
Sursa: Camelia Tocaci