Astăzi este Sfânta și Marea Marți, a doua zi din Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare, prilej pentru credincioși să se pregătească pentru Învierea Domnului. Marţi seară, la denie, se va citi Evanghelia de la Ioan, în care se spune: „Puţină vreme mai este Lumina cu voi. Umblaţi până când aveţi lumină, ca să nu vă cuprindă întunericul. Că cel ce umblă în întuneric nu ştie unde merge” (Ioan 12, 35).
După ce luni au fost momente tensionate la Ierusalim, după intrarea Mântuitorului în oraş şi Iisus a răsturnat mesele din temple, s-a declanşat o prăpastie de netrecut între El, cărturari şi farisei, care au facut sfat ca să-l omoare. Aveau loc dialoguri tăioase între ei şi îl tot întrebau cu ce putere face tot ceea ce făcea.
Ei nu puteau să scape de el imediat, pentru că legile lor foarte stricte spuneau că trebuia judecat, dar interpretau legile în aşa fel încât Iisus sa fie omorât. Planul era să îl omoare prin mărturia lui. În Marţea cea Mare, Iisus i-a pregătit pe ucenici pentru ce urma să i se întâmple, prin pilde şi poveţe.
În Marţea Mare din Săptămâna Patimilor se aspiră, se dă cu mătura, se spală geamuri şi se fac treburile grele pe lângă casă. Marţea Mare este ultima zi în care gospodarii mai pot face treburi pe câmp sau în care se mai spală şi se calcă.
Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare este prilej pentru credincioși să se pregătească pentru Învierea Domnului. Creștinii trebuie să țină post și să-și rânduiască treburile casnice pentru a întâmpina sărbătoarea Paștelui așa cum se cuvine.
În această săptămână sunt respectate mai multe obiceiuri: păstrarea liniştii, postul, nu se fac lucruri importante în gospodărie, se face curăţenie, nu se munceşte la câmp, se fac sau se cumpără haine noi pentru sărbătoare, se taie vitele şi păsările pentru sărbători, împărtăşirea la biserică, iertarea reciprocă între oameni. În fiecare seară, la biserică, se vor oficia Deniile, slujbe prin care credincioşii îl „petrec” pe Hristos pe Drumul Crucii, până la moarte şi Înviere.