Șapte state europene au decretat stare de urgență pentru a putea obține pârghii mai eficiente în gestionarea crizei de coronavirus care se răspândește rapid pe întregul continent.
Spania, Italia, Slovacia, Ungaria, Cehia și Bulgaria au apelat la această măsură pentru ca autoritățile să aibă o capacitate mai largă și mai rapidă de acțiune în lupta pentru combaterea pandemiei.
România este cea mai recent intrată țară în garnitura țărilor membre ale Uniunii Europene care ridicat nivelul de alertă, Anunțul a fost făcut sâmbătă, de președintele Klaus Iohannis, în cadrul unei declarații de presă susținută imediat după învestirea Guvernului Orban 3. Citește mai multe aici.
Conform Constituției din România, pe durata stării de urgență, instituită în cazul iminenței producerii ori producerii unor calamități care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea, după caz, a urmărilor unor dezastre, gestionarea măsurilor dispuse revine Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, sub conducerea nemijlocită a ministrului administrației și internelor și în coordonarea primului-ministru. Citește mai multe aici despre ce presupune starea de urgență din România și cum se instaurează ea.
Totodată, vineri seară, și președintele SUA a declarat stare de urgență pe teritoriul de Statelor Unite din cauza epidemiei de coronavirus.
”Pentru a elibera deplina putere a guvernului federal, declar oficial stare de urgență națională – două cuvinte foarte mari”, a declarat Donald Trump. Declararea stării de urgență va permite guvernului american că aloce 50 de miliarde de dolari pentru sprijinirea autorităților sanitare la nivelul statelor și al comunităților mai mici. De asemenea, vor fi relaxate regulile privind asigurarea medicală și ar putea fi grăbite procedurile de construire a noi spitale și a cercetării pentru noi tratamente.