Acțiune de căutare – salvare desfășurată de SPJ Salvamont Maramureș azi noapte. a două grupuri de tineri aflați în drumeție în Munții Tibleș.
Grup de 4 persoane localizați cu ajutorul profesioniștilor de la STS în zona muntoasă dinspre Târlişua pe valea bradului. Din păcate aceștia nu au respectat indicațiile de a rămâne pe loc și după ore de căutare au fost găsiți într-o cu totul altă zonă, mult în județul vecin Bistrița Năsăud, teferi dar speriați.
Grupul al doilea format din 3 persoane a coborât de pe Țibleș trecând pe la crucea cu clopot la vârful cu crucea mică spre Arcer.
Au fost identificați de un sătean, participant voluntar ad-hoc la operațiune și coborâți până la o barieră a Ocolului Silvic din zona Suciu de Sus.
Ambele grupuri erau echipate total necorespunzător pentru o asemenea drumeție, fără lanterne sau frontale, folosind doar lumina telefonului mobil, încălțați cu pantofi sport, pantaloni scurți.
În momentul în care unul din grupuri a fost identificat și coborât în siguranță la mașina personală o persoană din grup a devenit extrem de obraznică jignind prin comportament și limbaj membrii echipelor de salvare acuzând viteză extrem de scăzută cu care au fost salvați.
Acțiunea de căutare – salvare s-a încheiat după mai bine de 4 ore, în jurul orei 01.00, toate cele 7 persoane fiind recuperate și duse în siguranță la mașinile personale.
Excelenta colaborare din teren a salvatorilor montani cu colegii de la STS Maramureș și ISU Maramureș a scurtat enorm o acțiune care se putea întinde multe ore datorită zonei uriașe de căutare.
Salvatorii montani ai SPJ Salvamont Maramureș s-au retras din zona de căutare-salvare și au ajuns în baza în jurul orei 02.45 – 03.00 azi dimineață.
„Recomandăm turiștilor fără experiență montană să nu se aventureze pe munte fără minimum de echipament obligatoriu (bocanci, frontale, haine adecvate turismului montan inclusiv pelerine de ploaie, rucsac mic cu apă și mâncare, telefon încărcat cu datele mobile activate și un lucru foarte important, să se informeze din timp despre zona pe care vor să o abordeze și să aibă o harta și o busola la ei (pe care să învețe să o folosească în caz de nevoie)”, sunt recomandările salvamontiştilor adresate turiştilor.