Peste 82 de milioane de persoane traiesc in China cu mai putin de un dolar pe zi, a afirmat, miercuri, un oficial guvernamental, in pofida deceniilor de crestere care au transformat aceasta tara in a doua economie a lumii, relateaza AFP.
Potrivit definitiei Guvernului chinez, saracia este caracterizata printr-un venit anual mai mic de 2.300 de yuani (375 de dolari), ceea ce inseamna aproximativ un dolar pe zi. La sfarsitul anului trecut, peste 82 de milioane de chinezi traiau sub acest prag, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, Zheng Wenkai, responsabil pentru probleme de dezvoltare.
La randul sau, Banca Mondiala a fixat pragul saraciei la 1,25 de dolari pe zi, ceea ce inseamna ca o populatie de aproximativ 200 de milioane de chinezi este vizata de saracie, daca sunt luate in considerare „standardele internationale„, a comentat Zheng Wenkai.
„Populatiile afectate de saracie sufera nu doar de venituri extrem de scazute, dar se confrunta si cu dificultati importante si multiple in ceea ce priveste accesul la apa potabila, transport, electricitate, educatie, ingrijiri medicale sau imprumuturi bancare”, a adaugat Zheng Wenkai. Majoritatea persoanelor afectate de saracie locuiesc in regiuni unde au loc deseori cutremure sau care duc lipsa de o infrastructura corespunzatoare, ceea ce „complica eforturile de a-i scoate din saracie”, a adaugat oficialul, director adjunct al unei comisii guvernamentale de lupta impotriva saraciei.
In trei decenii de deschidere fata de lume si de reforme de liberalizare economica, China a avut parte de o crestere spectaculoasa, care i-a permis sa detroneze in 2010 Japonia din pozitia de a doua putere economica mondiala. Cu toate acestea, in cea mai populata tara din lume – 1,36 miliarde de persoane – Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor se situa la doar 6.767 de dolari anul trecut, echivalentul a 13% din cel inregistrat in Statele Unite, potrivit publicatiei oficiale chineze Global Times.
In acest context, cresterea tot mai mare a inegalitatilor in China ii ingrijoreaza pe experti, precum si pe liderii regimului comunist. Potrivit unui studiu al Universitatii din Beijing publicat in cursul acestui an, 1% dintre cele mai bogate gospodarii din China controleaza peste o treime din bogatia tarii. In schimb, 25% dintre cele mai sarace gospodarii detin doar 1% din bogatia tarii.
Sursa: Mediafax