Incepand de vineri, pe Tisa s-a constatat o crestere a concentratiei de sare care a produs ingrijoare in randul specialistilor SGA, fenomenele cele mai acute inregistrandu-se in comunele maramursene Teceu si Sarasau. Poluarea s-a agravat in curzul zilei de sambata, pentru ca la inceputul acestei saptamani sa se semnaleze o diminuare a concentariilor.
Vlaicu Pop, inginer sef in cadrul SGA Baia Mare, a declarat ca in urma masuratorilor efectuate in ultimele doua zile s-a injumatatit cantitatile de cloruri si sodiu din apa, insa acestea se situeaza in continuare peste limitele admise. El a precizat ca deocamdata nu s-au semnalat efecte negative asupra mediului, dar ca in urmatoarea saptamana vor fi gata testele biologice, mult mai relevante in acest caz.
”Efecte vizibile nu sunt pana in acest moment. Poluarea din ultimele zile a facut insa ca raul Tisa sa cada brusc din categoria intai in a treia, adica intr-una inferioara in care nu a mai fost demult. Tisa este considerat un rau bun din punct de vedere calitativ, pentru ca arareori se intampla asemenea situatii”, a declarat Vlaicu Pop.
Sursa poluarii se presupune a fi exploatarea de sare de pe teritoriul ucrainean – de la Solotvino – , aflata in dreptul localitatii Sarasau. Potrivit acordurilor bilaterale dintre Romania si Ucraina, precum si a celor internationale privitoare la apele de frontiera, oficialii de la Kiev ar fi trebuit sa anunte problemele tehnice intervenite la saline. Ucrainenii nu au raspuns insa adresei inaintate de reprezentantii guvernului roman.
Prin urmare, specialistii SGA Baia Mare continua sa monitorizeze calitatea apelor Tisei si asteapta ca valorile sa scada de la sine. Oficialii institutiei au precizat ca ei nu pot sa actioneze in nici un fel si ca toate demersurile trebuie facute de autoritatile de la Bucuresti.
Sursa: Meda Muntean