Sarbatoare importanta pentru credinciosii ortodocsi. Acestia il cinstesc, in 30 noiembrie, pe Sfantul Apostol Andrei, considerat ocrotitorul Romaniei, deoarece este cel care „ne-a nascut ca si popor crestin”, aducand “vestea Evangheliei lui Hristos pe pamantul patriei noastre”.
Sfantul Apostol Andrei a fost fratele lui Simon Petru. Inainte de a deveni ucenic al lui Hristos, a fost ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul. Dorinta de a-L urma pe Hristos se naste in el in momentul in care Sfantul Ioan rosteste cuvintele: „Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii”.
L-a insotit pe Mantuitor pe drumurile Tarii Sfinte, a fost martor la minunile pe care le-a savarsit, a ascultat cuvintele Sale de invatatura si parabolele pe care le-a rostit in fata multimilor, a suferit alaturi de ceilalti apostoli, atunci cand Domnul a fost prins, judecat, chinuit si apoi rastignit pe cruce; s-a bucurat alaturi de ei cand a aflat de minunea invierii din morti si L-a vazut pe Domnul inviat in prima zi, si dupa opt zile, apoi la aratarea din Galileea, cand au primit porunca predicarii Evangheliei la toate neamurile.
Sfantul Andrei a murit ca martir la Patras. Acesta a fost rastignit cu capul in jos pe o cruce in forma de X. Moastele Sfantului Apostol Andrei se afla in Catedrala din Patras, Grecia, in biserica ce poarta hramul Sfantul Andrei.
Sfantul Sinod al Biserici Ortodoxe Romane a hotarat, in 1995, ca sarbatoarea Sfantului Andrei sa fie insemnata cu cruce rosie in calendarul bisericesc, iar in anul 1997 Sfantul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul Romaniei”. De anul trecut, ziua de Sfantul Apostol Andrei este, oficial, zi libera.
Sursa: Camelia Tocaci