Anual, in 6 decembrie, crestinii il praznuiesc pe Sfantul Nicolae. Sfantul este unul indragit de copii, dar si de adulti, mai ales datorita obiceiului care se practica in noaptea de 5 spre 6 decembrie de a oferi cadouri celor dragi. Traditia impartirii cadourilor de Sfantul Nicolae se practica, datorita milosteniei si bunatatii sfantului. Sfantul Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei s-a remarcat in viata prin credinta, bunatate si milostenie. Sfantul Nicolae a trait la sfarsitul secolului al III-lea, inceputul secolului al IV-lea.
S-a nascut in localitatea Patara, in provincia Lichia, din partea asiatica a Turciei de astazi, din parinti dreptcredinciosi. Tatal sau se numea Teofan, iar mama sa, Nona. Parintii i-au pus la nastere numele de Nicolae care inseamna ”biruitor de popor”. Inca de la nastere, acesta ducea o viata sfanta. Sfantul Nicolae s-a dovedit darnic inca de la moartea parintilor sai, cand a daruit toata averea saracilor.
Obicei ramas dupa o palma data de sfant unui eretic
Este ales sa conduca eparhia din Mira Lichiei. Primeste aceasta demnitate dupa ce Hristos i s-a aratat in vis, daruindu-i Evanghelia. A pastorit intr-o vreme cand invataturile gresite despre persoana lui Hristos erau primite de diverse persoane ca fiind adevarate. A participat in calitate de episcop la primul sinod ecumenic tinut la Niceea in anul 325, unde a fost condamnata erezia lui Arie, care sustinea ca Iisus Hristos nu este Fiului lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale.
Atat de puternic a argumentat Sfantul Nicolae si atat de incapatanat a fost Arie, incat, ingrijorat de ruptura care se putea face in Biserica, viitorul sfant i-a dat ereticului o palma in cadrul sinodului. De la palma Sfantului Nicolae a ramas obiceiul ca, in ziua de 5 decembrie, celor neascultatori sa li se dea un bat in semn de avertisment.
Pentru ca cinstea si popovaduia cu indrazneala dreapta credinta a fost prins de mai marii cetatii Lichiei, si inchis in temnita, fiind supus la numeroase cazne. Sfantul a fost scos din inchisoarea pe vremea imparatului Constantin.
Faptele bune ale Sfantului Nicolae au impus o traditie
Una dintre vechile legende despre Sfantul Nicolae spun ca acesta i s-a aratat in vis imparatului Constantin, determinandu-l sa-i elibereze din temnita pe trei oameni, inchisi pe nedrept.
Cea mai cunoscuta fapta a Sfantului Nicolae este cea legata de cele trei fete ale unui om bogat care saracise si care intentiona sa-si vanda fetele, adica sa le lase sa se dea desfraului pentru ca nu avea bani sa le dea de zestre. Numai ca Sfantul le-a aruncat pe furis, noaptea, o punga cu galbeni pentru fiecare fata salvandu-le astfel de la pierzare.
Despre Sfantul Nicolae se mai spune ca i-a redat viata unuia dintre corabieri, intr-una din calatoriile sale cu corabia. ”Tot atunci potoleste o furtuna, de aceea e considerat si patronul corabierilor”, dupa cum a precizat etnologul maramuresean Janeta Ciocan.
De Sfantul Nicolae, copiii cuminti primesc daruri
Datorita milosteniei si bunatatii sale, Sfantul Nicolae a devenit pentru cei mai multi un adevarat model de urmat. De aici vine si obiceiul oferirii cadourilor celor dragi. Astfel in seara de 5 decembrie, copiii au fost invatati sa-si lustruiasca cizmulitele, pentru ca Mos Nicolae sa le aseze daruri.
Pentru cei neascultatori, exista obiceiul ca Mos Nicolae sa aduca nuieluse, pentru a-i atentiona pe copii ca orice lucru trebuie dobandit prin munca si prin ascultare.
Spre deosebire insa de Mos Craciun, Mos Nicolae nu isi arata chipul niciodata copiilor si adultilor, preferand sa ofere cadouri in taina. De altfel, Mos Nicolae este considerat ”adevaratul Mos Craciun”, avand in vedere ca Mos Craciun a fost inventat abia la finele secolului al XIX-lea.
In credinta populara, Sfantul Nicolae se numeste San-Nicoara. El pazeste Soarele care incearca sa se strecoare pe langa el spre taramurile de miazanoapte pentru a lasa lumea fara lumina si caldura. Tot in popor, se spune ca iarna vine de Sfantul Nicolae, cand mosul isi scutura barba, iar afara ninge.
In 6 decembrie, se fac preziceri si despre cum va fi vremea in anul urmator. Se pun crengute de pomi fructiferi in apa si daca acestea vor inflori de Anul Nou, se spune ca livezile vor avea rod bogat.
Mii de romani poarta numele Sfantului Nicolae
Sfantul Nicolae este unul dintre cei mai populari sfinti, dovada ca numerosi romani poarta numele acestuia. In 6 decembrie, peste 800.000 de romani isi aniverseaza onomastica. Din cei 815.453 de romani aniversati la sarbatoarea Sfantului Nicolae, 530.089 sunt barbati, iar 285.364 sunt femei.
Statisticile existente la nivel national arata ca majoritatea romancelor care il au ca patron spiritual pe Sfantul Nicolae, respectiv 197.271 persoane poarta numele Nicoleta, alte 57.477 sunt Niculina sau Nicolina, iar alte peste 20.000 raspund cand sunt strigate Neculita, Niculita, Nicolita, Nicola, Nikola, Nicole, Nikole, Niculeana, Nicolaita, Niculaita, Niculina.
La multi ani si multa fericire!
Redactia eMaramures
Sursa: Camelia Tocaci