La 20 octombrie, in fiecare an, este marcata Ziua Internationala a Osteoporozei. Osteoporoza este o boala scheletica ce presupune scaderea masei osoase, alterarea microarhitecturii tesutului osos si, prin urmare, cresterea riscului de fractura. In Romania, un milion de femei si barbati cu varste peste 50 de ani sunt diagnosticati cu osteoporoza, cu o prevalenta de 20,5% la femei si 6,2% la barbati, conform presedintelui Societatii Romane de Osteoporoza si Boli Musculoscheletice, Daniel Grigorie.
In Romania, incidenta fracturii de sold este una moderata, aproximativ 200 la suta de mii de locuitori. Costurile fracturii de sold reprezinta insa 50% din totalul costurilor fracturilor osteoporotice. In Romania, incidenta fracturii de sold creste exponential dupa 70-75 de ani si apoi scade la varstele avansate. Specialistii aproximeaza ca, daca in 2010, cele 94.000 de fracturi au costat statul roman 129 de milioane de euro, cifra va creste in 2025, doar prin schimbarile demografice, la 150 de milioane de euro.
Ziua Mondiala a Osteoporozei a fost instituita de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), avand in vedere faptul ca in ultimele decenii osteoporoza, supranumita „hotul tacut”, a devenit o importanta problema de sanatate publica, cu consecinte majore asupra populatiei. Ziua dedicata osteoporozei marcheaza lansarea unei indelungate campanii dedicata cresterii gradului de constientizare la nivel mondial a cea ce inseamna aceasta maladie, cum poate fi prevenita, diagnosticata si care este tratamentul adecvat.
Tema pentru anul 2013 face referire la „femeile aflate la menopauza si sanatatea oaselor lor”, evidentiind motivele pentru care femeile, in special, prezinta cel mai mare risc de a suferi de osteoporoza, fiind cel mai expuse la fracturi.
Ziua Mondiala a Osteoporozei a fost lansata, la 20 octombrie 1996, de catre Societatea Nationala pentru Osteoporoza din Marea Britanie si sustinuta de Comisia Europeana. In 1997, a fost organizata de Fundatia Internationala pentru Osteoporoza. In 1998 si 1999, Organizatia Mondiala a Sanatatii a devenit co-sponsor al marcarii acestei zile. Din 1999, este prezentata o tema specifica pentru marcarea Zilei Mondiale a Osteoporozei.
Potrivit datelor furnizate de OMS, in lume exista peste 150 milioane de oameni care sufera de aceasta boala. In Europa si Statele Unite ale Americii se produc in fiecare an aproximativ 2,3 milioane de fracturi osteoporotice. S-a calculat ca la fiecare 30 de secunde o persoana sufera o fractura osteoporotica.
Mai mult, se considera ca, in urmatorii 50 de ani, numarul fracturilor osteoporotice se va dubla. Toate acestea atrag costuri enorme, astfel incat sunt lesne de inteles eforturile depuse pentru realizarea unei strategii coerente si sustinute in vederea profilaxiei, depistarii precoce si tratarii osteoporozei.
Sursa: Agerpres