Vezi VIDEO
Chiar daca pentru majoritatea barbatilor romani ziua de 19 noiembrie nu inseamna mai nimic, este data la care se aniverseaza «Ziua Internationala a Barbatului». Inaugurat in anul 1999, in Trinidad -Tobago, evenimentul se sarbatoreste acum in peste 60 de tari din intreaga lume printre care si Romania. Baimarenii nu stiau insa de existenta acestui eveniment. Odata informati, majoritatea au declarat ca isi vor anunta prietenele ca sa-i celebreze.
«Ziua Internationala a Barbatului» a fost fondata in 1999 de catre dr. Jerome Teelucksingh si a fost marcata in Trinidad -Tobago. In prezent evenimentul a fost preluat de peste 60 de tari din lume, printre care si Romania. Cu toate acestea, data de azi nu le spune mai nimic barbatilor baimareni. Toti cei pe care i-am intrebat s-au aratat surprinsi, iar majoritatea au spus ca in acest caz isi vor pune prietenele sa ii sarbatoreasca.
”M-ati prins in off-said, nu stiu. Da? E ziua barbatului? Sa ne traiasca toti barbatii, sincer nu am stiut. Nu cred ca avem nevoie de o zi speciala, pentru ca prea mult sarbatorim si in rest si femeile sunt prea ocupate ca noi sa facem tot timpul chefuri”, ne spune Dorel Parje.
”Ouau, frumos, imi pare bine. O sa ma pregatesc sufleteste si o sa imi rog prietena sa ma celebreze,” ne spune un tanar baimarean.
”Nu stiam”, ne spune un alt tanar, care era la brat de prietena sa. «Dar acum o sa ma gandesc la ceva», a adaugat el, in timp ce prietena lui spune ca ii va pregati cu siguranta o surpriza deseara cand el se va intoarce de la munca.
Tudor, un alt tanar baimarean, se arata la fel de surpins : ”Eu stiam ca e in 5 mai (n.r – in 5 mai se sarbatoreste «Ziua Barbatului» la initiativa unui producator de bere). Dar daca se sarbatoreste azi, inseamna ca doamnele trebuie sa aiba grija de noi.”
Obiectivele de baza ale «Zilei Internationale a Barbatului» sunt promovarea modelelor masculine pozitive, nu doar actori si sportivi, promovarea contributiei pozitive a barbatilor in societate, familie si in relatia cu copiii. Este o ocazie pentru a evidentia discriminarea asupra barbatilor in ceea ce priveste serviciile sociale, atitudinea sociala si lege. Miscarea isi propune sa imbunatateasca relatia si sa promoveze egalitatea dintre sexe.
Conform informatiilor furnizate de Wikipedia, evenimentele din aceasta zi sunt sustinute de grupuri si organizatii internationale din Australia, America de Nord, Asia, Europa, Africa si Organizatia Natiunilor Unite.
Sursa: Sonia Rajnita