Sarbatoarea nasterii Domnului si-a pierdut adevarata semnificatie, oamenii dand de multe ori importanta alergatului dupa cadouri sau procurarii celor necesare pentru masa de Craciun. Sarbatoarea din aceasta perioada trebuie sa fie insa un prilej de a ne aminti de “negraita bucurie a nasterii Domnului care se revarsa din nou peste duhovniceasca holda a sufletelor noastre”, dupa cum ne indeamna preotul Dorin Tamas din Parohia Posta. In aceste zile trebuie sa simtim ca Iisus Hristos se naste in sufletele noastre.
Bucuria Nasterii Domnului trebuie sa fie sentimentul care sa ne caracterizeze in aceste zile de sarbatoare. Asta pentru ca ”toata suflarea se bucura, toata suflarea canta, toata suflarea si toata faptura lauda pe Domnul, care s-a milostivit sa vina din inaltul cerului sa ne izbaveasca pe noi urmasii lui Adam din robia mortii”.
Preotul Dorin Tamas spune ca “bucuria Nasterii Domnului a cuprins si inca cuprinde an de an intreaga lume pamanteasca si cea cereasca. Pruncul Sfant prin slavita Sa nastere a deschis din nou bratele iubitoare ale Parintelui Sfant pentru toti oamenii aducandu-ne in suflet lumina Duhului”. In aceste zile semnificative pentru crestinatate, e important ca fiecare sa marturiseasca bucuria duhovniceasca a Craciunului, impartasind acest sentiment si celor nevoiasi.
Cei tristi au ocazia sa se bucure in aceasta perioada, macar prin intermediul colindelor aduse in casele lor de grupurile de colindatori. “Cei tristi si suparati, saracii si bogatii, slugile si stapanii sa-si insenineze fetele prin versurile colindelor strabune caci prin ele slavim puterea lui Dumnezeu, ii slavim intelepciunea Lui, parinteasca purtare de grija si mai ales iubirea Lui fara de margini”.
Conform preotului Dorin Tamas, “pana la venirea lui Iisus Hristos in lume toti aveau povara pacatelor. Dar la plinirea vremii Parintele Ceresc hotaraste sa trimita in lume pe Unicul sau Fiu, Care sa ia trup omenesc din Preacurata Fecioara Maria si de la Duhul Sfant”.
Inca de la nasterea Sa, Mantuitorul “se smereste pe Sine desi era Dumnezeu, nascandu-se Prunc dumnezeiesc in ieslea Viflaimului, propovaduind, patimind, murind prin rastignire, inviind ca si Stapan al vietii, inaltandu-se la cer iar in prezent sta cu trupul alaturi de Tatal si de Duhul Sfant in imparatia Sa cea cereasca”.
Crestinii trebuie sa fie insa constienti ca “la a doua venire, calitatea Mantuitorului nu va mai fi aceea de om smerit ci El va veni ca si Judecator si imparat al Slavei platind sau rasplatind fiecaruia dupa faptele lor”, a adaugat preotul Dorin Tamas.
ASCULTA COLINDE DIN MARAMURES… (click aici)
Sursa: Camelia Tocaci