Vezi VIDEO
Credinciosii il praznuiesc maine, 30 noiembrie, pe Sfantul Apostul Andrei, cel care este considerat ocrotitorul Romaniei. Sfantul Andrei, „intaiul chemat apostol al lui Hristos”, a fost fiul lui Iona si fratele apostolului Petru. De sarbatoarea Sfantului Andrei, mai multe lacasuri de cult din tara isi vor sarbatori patronul spiritual. La Biserica „Sfantul Apostol Andrei” din Baia Mare, acolo unde sunt adapostite si particele din moastele sfantului, hramul va fi celebrat duminica, 4 decembrie.
Sfantul Apostol Andrei era din Betsaida Galileii, iar la inceput a fost ucenicul Sfantului Ioan Botezatorul.
„Sfantul Apostol Andrei l-a propovaduit pe Hristos, stramosilor nostri. El s-a nascut in Betsaida Galileii. Era fratele lui Petru, amandoi fiind fii lui Iona si se ocupau cu pescuitul in Capernaum. La inceput a fost ucenicul lui Ioan Botezatorul, dar in momentul in care acesta l-a prezentat pe Hristos, spunand „Iata mielul lui Dumnezeu care ridica pacatele lumii”, Apostolul Andrei l-a urmat pe Acesta, de aceea este si numit cel dintai apostol”, a relatat preotul Andrei Buda de la Biserica „Sfantul Andrei” din Baia Mare.
Dupa Cincizecime, apostolii au tras la sorti pentru a stabili unde vor merge pentru a propvadui cuvantul lui Dumnezeu. Sfantul Andrei a ajuns astfel in Dobrogea, fiind cel despre care se spune ca a increstinat poporul roman.
„Dupa cincizecime, apostolii au tras la sorti ca sa iasa la propovaduire. Apostolul Andrei a trebuit sa propovaduiasca cuvantul lui Dumnezeu, in Bitinia, Macedonia, in partile dunarene la sud de Dunare, pana in Scitia, respectiv Dobrogea de astazi si chiar in Crimeea”, a mai spus preotul Andrei Buda.
Cuvantul Andrei provine din limba greaca si inseamna „barbat”, dovada ca acesta a fost plin de curaj toata viata lui, urmandu-L pe Hristos pana in momentul in care a sfarsit in chip mucenicesc, fiind rastignit pe o cruce informa de X, cu capul in jos.
Poporul a legat de aceasta sarbatoare si unele practici magice. La daci, sarbatoarea Sfantului Apostol Andrei marca inceputul noului an.
„Fetele pot sa isi gaseasca ursitul, sa vada daca se casatoresc in acel an si cu cine. Cea mai cunoscuta este aceasta turta fiarta, sarata pe care si-o fac seara si pe care o mananca dupa o zi de post total, fara sa bea apa. Si in vis ursitul va trebui sa le aduca un pahar de apa”, a explicat etnologul Janeta Ciocan.
Un alt obicei se refera la “legatul parului din gard”. Seara, fetele legau un par din gradina cu o funda, iar dimineata studiau parul. Daca era un par drept, frumos, insemna ca acela cu care se casatoreau va fi un baiat frumos, daca era stramb insemna ca va fi mai batran si nu prea frumos.
De anul viitor, ziua dedicata Sfantului Apostol Andrei ar putea fi libera, dupa ce senatorii au adoptat tacit o hotarare in acest sens. Forul decizional este insa Camera Deputatilor.
Sursa: Camelia Tocaci