Vezi VIDEO
Bisericile s-au dovedit neincapatoare astazi, 5 aprilie, ziua in care credinciosii ortodocsi si greco-catolici au celebrat intrarea triumfala a Domnului in Ierusalim. In Duminica Floriilor, sute de baimareni au asistat, cu ramuri de salcie in maini, la slujba religioasa de la Catedrala Episcopala “Sfanta Treime”, oficiata de un sobor de preoti, in frunte cu PS Iustin Sigheteanul, arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului.
Duminica Floriilor este cea mai importanta sarbatoare care vesteste Pastile. Sarbatoarea aminteste de intrarea lui Iisus in Ierusalim, calare pe un asin, unde a fost aclamat de locuitorii orasului si intampinat cu ramuri de finic si de maslin. Evenimentul este relatat de toti cei patru evanghelisti, Ioan, Luca Matei si Marcu. In Noul Testament se scrie ca apostolii au intins hainele lor pe un asin, iar pe ele s-a asezat Mantuitorul.
“Mantuitorul nu raspundea ci inainta smerit pe asin. A merge calare pe asin era suprema smerenie. Si poporul il primea ca pe un imparat. Nu era o contradictie? Nu era deloc. Poporul simtea ca este imparatul lui Israel. Dar Mantuitorul stia ca nu vine imparat pentru lumea aceasta. Stia ca nu vine imparat pentru lumea aceasta, ca imparatia sa nu e din lumea aceasta asa cum ii va raspunde lui Pilat”, a spus in predica PS Iustin Sigheteanul.
Oamenii venisera atunci sa il vada pe cel care l-a inviat pe Lazar din morti si sa se convinga de aceasta minune. Fariseii si carturarii se intrebau de ce aceasta agitatie, insa nu puteau opri poporul in a-l aclama pe Mantuitor.
“Mantuitorul nu venea ca sa domneasca si sa stapaneasca peste popor. Nici nu era inconjurat de oameni corupti si de lingusitori si de laudatori. Osanalele, sau cantarile sau slava pe care i le aducea poporul erau ale unor oameni care au vazut faptele lui minunate, iubirea lui, mila si viata Domnului. Nu erau oameni interesati care urmareau ceva, un post sau o functie langa Mantuitorul. Ci erau oameni cu inima curata. Acelea le primea Mantuitorul, pentru ca stia ca nu i se adreseaza lui, Cristos omul, ci fiului lui Dumnezeu si lui Dumnezeu tatal”, a spus PS Iustin Sigheteanul.
In memoria acelei zile, la biserici se impart azi ramuri de salcie, fiind totodata si sarbatoarea celor care poarta nume de flori.
Slujitorii Bisericii citesc rugaciuni de sfintire a salciei, tinand in maini aceste ramuri inmugurite, cu lumanari aprinse, ca simbol al biruintei vietii asupra mortii, fiind cunoscut faptul ca salcia are o putere mare de regenerare.
Sursa: Sonia Rajnita