Biserica Ortodoxa o sarbatoreste azi, 7 decembrie, pe Sfanta Mucenita Filofteia. A Avut un sfarsit mucenicesc la varsta de doar 12 ani. Sfanta Filofteia, al carei nume se traduce prin „iubitoare de Dumnezeu”, a trait in secolul al XIII-lea, in sudul Dunarii. Sfintele sale moaste se afla, de la sfarsitul secolului al XIV-lea, in paraclisul manastirii de la Curtea de Arges.
Despre Sfanta Filofteia se stie ca s-a nascut pe la inceputul veacului al XIII-lea in orasul Tarnovo, care pe atunci era capitala „imperiului romano-bulgar”. I s-a dat din botez numele „Filofteia”, care in limba greaca inseamna „iubitoarea de Dumnezeu”. Se spune ca si mama viitoarei sfinte era romanca de neam, din sudul Dunarii si o femeie foarte evlavioasa. De la ea a deprins prunca Filofteia dragostea de Dumnezeu si de aproapele, faptele de milostenie, rugaciunile, postul, dar si alte virtuti care trebuie sa impodobeasca sufletul unui adevarat crestin.
Fiind copila inca, Dumnezeu a chemat-o la Sine pe vrednica sa mama, ramanand astfel orfana. Dupa o vreme, tatal ei s-a recasatorit, luandu-si o femeie cu o viata cu totul diferita de cea a primei sale sotii si care n-o iubea pe Filofteia, motiv pentru care s-a pornit cu multa ura impotriva acesteia, mai ales cand se ducea la biserica sau cand se ruga si facea fapte de milostenie. In acelasi timp, cauta sa-l intarate si pe tatal blandei copile impotriva ei.
De multe ori, cand ducea mancare tatalui ei la camp, micuta Filofteia dadea o parte din ea unor oameni saraci. Intr-una din zile, pe cand avea 12 ani, acesta a urmarit-o ca sa vada ce face cu mancarea pe care trebuia sa i-o aduca la camp. Incredintandu-se ca o dadea celor lipsiti, s-a infuriat atat de tare, incat a scos securea pe care o purta la brau si a aruncat-o asupra fetei. A ranit-o grav la un picior, incat dupa putina vreme si-a dat sufletul in mana Ziditorului a toata faptura.
Sfintele sale moaste se afla, de la sfarsitul secolului al XIV-lea, la Curtea de Arges. Sfanta Filofteia este considerata ocrotitoarea copiilor si a tinerilor, si in special a fetelor, pe care le ajuta sa se casatoreasca si sa aiba o viata linistita. In traditie, Sfanta Filofteia este o sora indepartata a Sfantului Ilie. Astfel, ea mai este numita si „aducatoarea de ploi”. Istoria consemneaza mai multe procesiuni cu moastele Sfintei pe timp de seceta, iar traditia spune ca prin mijlocirea ei in fata lui Dumnezeu a plouat, iar roadele au fost bogate.
Sursa: Camelia Tocaci