Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul este cinstita astazi, 24 iunie de credinciosii ortodocsi si greco-catolici. In popor aceasta sarbatoare este cunoscuta sub denumirea de „Sanziene” sau „Dragaica”. Ioan Botezatorul a fost supranumit Inaintemergatorul pentru ca a anuntat si pregatit venirea Mantuitorului. Spre deosebire de alti sfinti care sunt sarbatoriti o singura data intr-un an bisericesc, Sfantul Ioan Botezatorul are sase sarbatori care ii sunt inchinate.
Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendenta a semintiei lui Aaron. Nasterea prorocului Ioan s-a petrecut cu sase luni inaintea nasterii lui Iisus. Venirea sa pe lume a fost vestita de catre ingerul Gavriil lui Zaharia, in timp ce acesta slujea la templu. Pentru ca nu a dat crezare celor vestite de ingerul Gavriil, Zaharia a ramas mut pana la punerea numelui fiului sau. Cand a crescut, Ioan a plecat sa traiasca in desert, unde se hranea cu miere salbatica si lacuste si se imbraca cu haine din par de camila.
Evanghelia arata ca Irod, la un ospat prilejuit de sarbatorirea zilei de nastere, a taiat capul Sfantului Ioan Botezatorul, la cererea Irodiadei. Ioan l-a mustrat pe rege pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era sotia fratelui sau. In ura ei de moarte, Irodiada a sfatuit-o pe Salomeea, fiica ei, care i-a cucerit cu dansul ei pe oaspetii din casa, dar indeosebi pe Irod, sa ceara capul Botezatorului ca rasplata.
Despre Sfantul Ioan Botezatorul, in Evanghelia lui Matei scrie ca este „cel mai mare intre cei nascuti, cel mai mic in imparatia cerurilor”. Sfintii Parinti explica faptul ca Ioan Botezatorul a fost numit „cel mai mic in imparatia cerurilor”, deoarece nu s-a imparatasit de harul revarsat la Cincizecime, neprimind „botezul cu Duh Sfant si cu foc”.
Marele duhovnic, Cleopa Ilie spune ca al doilea dupa Maica Domnului trebuie cinstit Sfantul Ioan Botezatorul, iar icoana acestuia nu trebuie sa lipseasca din casa credinciosilor. „Iubitilor mei frati, daca trebuie sa cinstim pe Maica Domnului, care-i mai presus si decat Ioan Botezatorul, ca L-a nascut pe Hristos cu trup, apoi al doilea dupa dansa trebuie sa-l cinstim pe Sfantul Ioan Botezatorul. Deci sa nu fie casa de crestini unde sa nu fie icoana Sfantului Ioan Botezatorul si unde sa nu va rugati acestui mare prooroc si inger in trup si inaintestatator al tuturor cetelor dreptilor, cum il numeste Biserica”, a punctat parintele Cleopa Ilie.
In cursul unui an bisericesc, Sfantul Ioan Botezatorul are mai multe sarbatori care ii sunt inchinate: zamislirea lui (23 septembrie), nasterea (24 iunie), soborul lui (7 ianuarie), taierea capului (29 august), prima si a doua aflare a capului lui (24 februarie) si a treia aflare a capului sau (25 mai).
Sursa: Camelia Tocaci