Crestinii ortodocsi il sarbatoresc in 20 iulie pe Sfantul Proroc Ilie, Tesviteanul. Este considerat a fi unul dintre cei mai importanti proroci din Vechiul Testament. Sfantul Ilie este celebrat ca un mare facator de minuni si aducator de ploi in vreme de seceta.
Biserica Ortodoxa Romana sarbatoreste in 20 iulie ridicarea la cer a Sfantului Mare Proroc Ilie, Tesviteanul. Sfantul si marele Proroc Ilie ce a primit de la Dumnezeu puterea de a deschide si inchide cerurile, era de origine din Tesvi in Galaad.
Inca din copilarie, tinea strict toate poruncile, prin post neincetat si rugaciune arzatoare, facand din el modelul vietii manastiresti. A activat in Regatul de Nord, in timpul regelui Ahab. Acesta s-a casatorit cu o principesa pagana, Isabela, care l-a ademenit si pe el sa cada in idolatrie; lipsa de piosenie si depravarea predecesorilor sai ajunse la culme.
Sfantul si Marele Proroc Ilie l-a abordat in chip direct purtand o apriga lupta pentru dreapta credinta a poporului care era tarat in idolatrie. La cuvintele Profetului, o seceta groaznica s-a abatut atunci: totul a fost secat, devastat, ars, iar oamenii mureau din lipsa hranei, izvoarele secau, plantele se ofileau si nimic nu scapa urgiei ingaduite de Dumnezeu, cu speranta ca foametea va face pe poporul lui Israel sa se caiasca si sa se intoarca la credinta.
Din porunca lui Dumnezeu, Prorocul, acoperit cu o piele de oaie si invesmantat cu piele de vitel, parasi tinutul lui Israel si se duse dincolo de Iordan (dupa traditia bisericeasca, in acest loc a fost ridicata apoi manastirea Hozeva, care mai exista si astazi, si unde a trait si Sfantul Ioan Iacob Hozevitul). Prin grija lui Dumnezeu, Ilie a fost hranit de corbi cu paine, iar apa isi lua dintr-o cascada ce nu seca.
Ilie a ajuns la o vaduva saraca, pagana, care aduna lemne pentru a coace paine pentru ea si fiul ei. In ciuda saraciei, ea ii pregati o paine, cu faina si uleiul pe care le mai avea. Rasplata ospitalitatii a fost ca hrana vaduvei nu s-a terminat pana la venirea ploii. Dupa cateva zile, fiul femeii a murit, iar pentru ca aceasta l-a acuzat pe omul lui Dumnezeu ca ar fi adus nenorocirea asupra casei ei, Ilie a suflat de trei ori asupra trupului neinsufletit chemandu-l cu strigate puternice pe Dumnezeu, el il inapoie pe tanarul baiat viu mamei sale, profetand astfel invierea mortilor.
Sfantul Proroc Ilie nu a trecut la cele vesnice, ci a fost ridicat la cer fiind considerat demn de a vedea fata in fata slava Dumnezeului intrupat, alaturi de Moise si de cei trei Apostoli in ziua Schimbarii la fata. Sf. Mare Prooroc Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor. Oamenii cred ca atunci cand se intampla fenomene meteorologice spectaculoase, Ilie de fapt traverseaza cerul cu caruta lui de foc, pentru a ne ocroti.
Sursa: Camelia Tocaci