Crestinii ortodocsi si greco-catolici sarbatoresc maine, 25 martie, sarbatoarea Buneivestiri, care aminteste de ziua in care Sfantul Arhanghel Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria ca a fost aleasa de Dumnezeu sa dea nastere Mantuitorului Hristos. Este prima sarbatoare confirmata in documente, dintre sarbatorile Maicii Domnului. In popor, sarbatoarea Buneivestiri este cunoscuta sub denumirea de Blagovestenie. In traditia populara, se crede ca acum canta pentru prima data cucul, vestitorul unor lucruri importante in viata omului. Cand o persoana il auzea pentru prima oara cantand, trebuia sa numere de cate ori canta pentru a sti cati ani mai are de trait.
Bunavestire sau Blagovestenia, cum este cunoscuta in popor, este praznicul in amintirea momentului in care Sfantul Arhanghel Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria ca ea va naste pe Mesia. Se stie ca, inca din secolul IV sau V, s-a zidit la Nazaret o biserica, pe locul unde fusese casa in care Maica Domnului a primit de la inger vestea ca va naste pe dumnezeiescul Prunc.
Este prima sarbatoare confirmata in documente dintre sarbatorile Maicii Domnului. Buna Vestire este sarbatorita in fiecare an in perioada Postului Mare, fiind una dintre sarbatorile pentru care Biserica acorda dezlegare la peste, indiferent in ce zi ar cadea aceasta.
Bunavestire (25 martie) avea in unele zone si o alta semnificatie pe langa cea religioasa. Acum canta pentru prima data cucul, vestitorul unor lucruri importante in viata omului. Cand o persoana il auzea pentru prima oara cantand, trebuia sa numere de cate ori canta pentru a sti cati ani mai are de trait.
De Buna Vestire este bine sa se puna pe pragul casei paine si sare pentru hrana ingerilor. Traditia populara mai spune ca, in aceasta zi aducatoare de veste minunata, oamenii nu au voie sa se certe, fiind mare pacat: cine se cearta in ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul.
Tot acum, gospodarii din Maramures aduna lucrurile de prisos de prin curti si le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele Noaptea focurilor, e practicat la fiecare casa maramureseana, el durand pana dupa miezul noptii sau pana in zori.
Sursa: Camelia Tocaci