Vezi VIDEO
Praznicul Imparatesc al Pogorarii Duhului Sfant a adunat astazi, 31 mai, multime de credinciosi la Catedrala Episcopala „Sfanta Treime” din Baia Mare. Pentru prima data, Sfanta Liturghie a fost savarsita in spatiul de sus al lacasului de cult acolo unde se vor oficia toate slujbele bisericesti atunci cand lucrarile vor fi finalizate. De altfel, PS Iustin Sigheteanul si-a exprimat speranta ca pana in toamna acestui an, in varful catedralei sa fie asezata si Sfanta Cruce.
Mii de credinciosi au umplut pana la refuz Catedrala Episcopala „Sfanta Treime” din Baia Mare acolo unde astazi, 31 mai, a fost sarbatorit praznicul Pogorarii Duhului Sfant (Rusaliile), dar si hramul lacasului de cult inchinat Sfintei Treimi. Inainte de oficierea Sfintei Liturghii, pe esplanada catedralei au fost rostite rugaciuni pentru sfintirea spicelor de grau care au fost impartite celor prezenti.
Sarbatoarea a continuat cu savarsirea Sfintei Liturghii de un sobor de preoti si diaconi in frunte cu PS Iustin Sigheteanul, arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului. Despre praznicul de astazi, ierarhul maramuresean a subliniat ca e cinstit momentul in care asupra Sfintilor Apostoli s-a pogorat Duhul Sfant.
„Este un praznic mare si sfant astazi pentru ca la cincizeci de zile dupa Invierea Domnului, praznuim Pogorarea Sfantului Duh. Mantuitorul inainte de a se inalta la ceruri, la 40 de zile dupa Inviere le-a cerut Sfintilor Apostoli sa nu se departeze de Ierusalim pentru ca le va trimite alt mangaietor, Duhul Adevarului care de la Tatal purcede. Cand va veni Acela ii va invata toate, le va reaminti cu claritate tot ce au auzit de la Hristos, tot ce au vazut, toate faptele minunate pe care le-a facut Mantuitorul si ii va inspira in lucrartea pe care urma sa o faca in lume”, a explicat PS Iustin Sigheteanul.
Duhul Sfant s-a pogorat in chip de limbi de foc peste apostoli pentru a arata ca „ei trebuie sa propovaduiasca Evanghelia lui Hristos prin viu grai”. Despre Duhul Sfant, Sfantul Vasile cel Mare spune ca este „arhitectul bisericii”.
„Universul e opera lui Dumnezeu, mare opera, marele Creator. Capodopera lui Dumnezeu este omul, nimeni nu este mai important in univers decat omul, pentru el s-a intrupat Fiul lui Dumnezeu, s-a rastignit si a inviat ca sa-i daruiasca invierea si viata vesnica in slava si iubirea Preasfintei Treimi. Cel mai minunat dintre oameni nu este cel mai frumos, ci cel mai sfant. Spune Petre Tutea ca geniile in comparatie cu sfintii sunt niste tampiti. Sfintii sunt capodopera lui Dumnezeu, dar se lucreaza mult la temelia zidirii intru sfintenia omului. Duhul Sfant lucreaza intru noi si ne da putere, ne schimba, ne transforma, ne rezideste”, a mai punctat arhireul-vicar.
Momentul Pogorarii Duhului Sfant coincide si cu intemeierea Bisericii crestine. Pentru prima data in istoria lacasului de cult, Sfanta Liturghie a fost oficiata in spatiul de sus al catedralei. PS Iustin Sigheteanul a precizat ca s-a ajuns la cota +47, urmatoarea etapa fiind inaltarea cupolei, iar pana in toamna se doreste asezarea Sfintei Cruci in varful catedralei.
Sursa: C.T.