Crestinii praznuiesc in 21 noiembrie Intrarea Maicii Domnului in Biserica. Aceasta aminteste de ziua in care Sfintii Ioachim si Ana au dus-o pe fiica lor Maria, in varsta de trei ani, la templu unde a fost intampinata de marele preot Zaharia, tatal Sfantului Ioan Botezatorul. Este ziua in care se considera ca incepe iarna. Conform traditiei populare, asa cum va fi vremea in aceasta zi, asa va fi toata iarna. Daca va ninge, va fi o iarna grea. De Intrarea Maicii Domnului in Biserica, crestinii au dezlegare la peste.
Amanunte despre aducerea la Templul din Ierusalim a Fecioarei Maria sunt consemnate intr-o apocrifa din secolul al II-lea cunoscuta sub numele de “Evanghelia dupa Iacov” sau “Protoevanghelia”. Sfintii Parinti Ioachim si Ana au dus-o pe fiica lor, Maria, cand a implinit varsta de trei ani, la templu unde a fost intampinata marele preot Zaharia, tatal Sfantului Ioan Botezatorul.
Dupa ce a intampinat-o, binecuvantand-o prin cuvintele „Tu esti cea care in Dumnezeu si-a proslavit numele sau intre iudei. Tu esti cea in care Dumnezeu va descoperi mantuirea pe care a pregatit-o poporului sau“, marele Preot a luat-o de mana pe fetita si a dus-o in cea mai sfanta incapere a templului, in Sfanta Sfintelor.
Traditia spune ca Fecioara Maria a ramas 12 ani la templu, petrecandu-si timpul asemenea celorlalte fecioare; citea Scripturile, iar ingerul Gavriil ii aducea hrana si ii talcuia lucrurile mai greu de inteles din Biblie, pregatind-o pentru Vestea cea Buna.
Desi nu instituita oficial, sarbatoarea a existat inainte de secolul al VI-lea si s-a raspandit in secolele XV-XVI. Sarbatoarea mai este cunoscuta in popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia.
Sursa: Camelia Tocaci