Cu o saptamana inainte de sarbatoarea Invierii Mantuitorului Hristos, crestinii sarbatoresc in 28 martie, Duminica Floriilor. Este ziua in care Mantuitorul Iisus Hristos intra “triumfator” in Ierusalim, pe un asin inconjurat, de cei 12 apostoli. Multimea, recunoscandu-l ca fiind adevaratul Mantuitor, L-a intampinat cu ramuri de finic si cantari de bucurie.
Preotul Dorin Tamas de la Parohia Posta spune ca Hristos a intrat in cetatea sfanta nu pe jos, ci calare pe manzul asinei pentru a se implini profetiile facute in Vechiul Testament, inainte cu 1500 de ani de a veni in lume: “Bucura-te foarte fiica Sionului, veseleste-te fiica Ierusalimului, ca iata Imparatul tau vine la tine, drept, biruitor, smerit si calare pe asin, pe manzul asinei”.
Aici, in Ierusalim, Iisus vine ca Imparat, dar, de fapt, aici ii va fi mormantul. Dumnezeiescul dascal stie exact ca acest eveniment face parte din planul vesnic al mantuirii neamului omenesc. De fapt, Hristos din aceasta zi porneste spre Sfintele si mantuitoarele sale patimi, iar multimea care il aclama acum, peste cateva zile avea sa strige in fata lui Pilat: “Rastigneste-L”.
Cand Mantuitorul a intrat in Ierusalim, a fost intampinat cu ramuri de finic, de aici si obiceiul conform caruia crestinilor li se ofera in biserici ramuri de matisoare. Crestinii au obligatia ca in aceasta perioada “sa-si deschida sufletul spre a face binele si de a lupta impotriva raului, tocmai pentru ca Iisus Hristos isi aratase iubirea Sa nemarginita fata de toti cei suferinzi, tamaduind leprosii, dand lumina celor orbi, vindecand pe slabanogi si dand viata mortilor. Hristos este modelul vietii noastre pe care e nevoie sa-L urmam. El are o imparatie vesnica in interiorul nostru, in noi, care este fara sfarsit”, a aratat preotul Dorin Tamas.
Preotii ne recomanda sa ne primenim sufletele, pentru a-L intampina pe Hristos cu “sufletele curate si sa ne apropiem cu parere de rau de scaunul Sfintei Taine a Marturisirii si acolo sa ne impacam si sa ne para rau de pacatele noastre, iar dupa marturisire sa ne unim cu Hristos, sub forma painii si a vinului, care nu este altceva decat Preacuratul Sau trup si Scumpul Sau Sange”.
Dupa cateva zile il vom insoti fiecare cu sufletele zdruncinate si vom asculta marea cuvantare de despartire, iar dupa Cina cea de Taina, “fiecare vom fi cu Hristos Domnul, insotindu-L pe Dealul Golgotei si vom fi partasi la Sfintele Sale patimi, la rastignirea Sa, la moartea Sa, ca mai apoi sa ne imbracam fiecare in haina de lumina a Invierii Sale”, a incheiat preotul Dorin Tamas.
Sursa: Camelia Tocaci