In 20 decembrie, crestinii il praznuiesc pe Sfantul Ignatie al Antiohiei. Sarbatoarea este cunoscuta in popor ca Ignatul porcilor. Este ziua in care maramuresenii isi sacrifica guitatorii si pregatesc bucatele pentru masa de Craciun.
Traditia populara spune ca acest ritual este o substitutie a celebrarii sacrificiului unui mare zeu solar, care a luat numele Sfantului Ignatie, existand numeroase asemanari intre obiceiul pastrat si cel al unui sacrificiu ritualic: prevestirea mortii, insemnarea corpului porcului, formulele magice invocate in momentul taierii.
Istoria populara mai spune ca a existat un om pe nume Ignat, care si-a lovit din greseala tatal cu securea in cap, in momentul cand a vrut sa taie porcul. Dupa ingroparea tatalui, barbatul a innebunit si si-a luat lumea in cap. De asta cred taranii ca porcul isi viseaza cutitul in noaptea dinaintea Ignatului. De acum incolo, porcii nu se mai ingrasa, intrucat stiu ca vor muri.
Tot in traditia populara se crede ca cei milosi nu e bine sa participe la sacrificarea porcilor, altfel animalele nu vor muri usor, iar carnea nu va fi buna. Dupa momentul sacrificarii animalelor, batranii prevestesc vremea anului urmator sau marimea iernii dupa forma pe care o are splina porcului sacrificat.
Potrivit obiceiului, in aceasta zi, singura activitate permisa este taiatul porcului. Femeile insarcinate, de teama sa nu nasca prunci cu infirmitati, respecta cu sfintenie aceasta interdictie.
Sursa: eMM.ro