Credinciosii musulmani sarbatoresc azi, 20 septembrie, prima din cele trei zile de Ramazan Bayram, cea mai importanta sarbatoare din Islam, dupa ce timp de 29 de zile au tinut post si s-au rugat in Luna Ramazan. Sarbatoarea de Bayram este denumita popular sarbatoarea dulce Seker Bayram, datorita meniurilor specifice bazate pe prajituri cu miere si sucuri de fructe. Ea este petrecuta in familie, de copii, parinti si rude si este intampinata cu traditionala urare de sanatate si indestulare “Ramazan Bayraminiz Hayirli ve Mubarek Olsun”.
Pe parcursul celor trei zile, de pe mesele musulmanilor nu lipsesc preparatele culinare traditionale, la loc de cinste stand baclavalele si sarailiile. Duminica, musulmanii merg la cimitir pentru a-si comemora mortii.
Potrivit sefului Cultului Musulman din Romania, muftiul Iusuf Murat, postul Ramazanului este un act de pietate si recunostinta fata de Allah, cel care i-a revelat Profetului Muhammed Cartea Sfanta, Coranul. “Postul aspru urmareste primenirea spirituala, morala si trupeasca odata cu intrarea in cea de-a noua luna a anului islamic (higiri), cea mai importanta si sfanta pentru musulmani, numita si luna fericirii si iertarii – Ramazan, perioada ce comemoreaza inceputul revelarii Coranului de catre Dumnezeul Unic, Allah, catre Profetul Mahomed”, a mentionat muftiul Iusuf Murat.
Traditia islamica spune ca tot in aceasta perioada portile Paradisului au fost deschise iar cele ale Iadului s-au inchis.
In tot acest timp, credinciosii au postit de la rasaritul pana la apusul soarelui. In postul de peste zi, acestia s-au abtinut complet de la potolirea foamei si setei, interdictii fiind impuse si in privinta relatiilor intime. Postul nu este imperativ pentru batrani, femeile lauze, bolnavii incurabil si copii.
Semnificatia deosebita a lunii sfinte a fost marcata prin ritualurile religioase care s-au desfasurat intr-un mod aparte, slujbele incepand in fiecare dimineata cu citirea Coranului, urmata de predici obligatorii ale imamilor, la care au participat si femeile, iar seara s-au savarsit alte slujbe speciale, teraavih, cu participarea exclusiva a barbatilor din comunitate.
Specific perioadei de Ramazan este si Iftarul, o masa de seara care este luata zilnic, de obicei alaturi de familie si prieteni, dupa apusul soarelui, pe parcursul celor 29 de zile, musulmanii cu posibilitati materiale oferind, prin traditie, daruri si alimente celor mai saraci membri ai comunitatii.
Potrivit statisticilor, numarul musulmanilor din Romania este de circa 100.000, marea majoritate dintre acestia traind in Dobrogea.
Sursa: Agerpres