În ajunul Sfintei Mării, credincioșii participă la slujbe speciale, cum ar fi Vecernia cu Litie și slujba Utreniei, urmate de Prohodul Maicii Domnului. După data de 15 august, începe perioada favorabilă pentru nunți, târguri de toamnă și praznice de pomenire a celor decedați.
Începând cu anul 2009, ziua de 15 august a devenit sărbătoare legală în România și este o zi nelucrătoare.
Respectând tradițiile și obiceiurile legate de această sărbătoare, poți aduce noroc și sănătate în viața ta și a celor dragi.
Fie că este vorba despre purtarea ferigii pentru găsirea dragostei, evitarea muncii în această zi specială sau respectarea altor tradiții populare, Sfânta Maria Mare este un prilej de a te conecta cu rădăcinile tale culturale și religioase.
Ziua de 15 august este ultima zi a verii când florile pot fi culese şi să fie bune de leac. Cine se roagă si ține post negru, se screde ca scapă de necazuri, de boli, de pagube și capătă în schimb alinare și împlinire; În această zi, se oficiază slujbe importante și se organizează hramuri la biserici.
Alte superstiții spun că este interzis ca în această zi să îţi tunzi părul şi să îl arunci, la fel cum este interzis să mergi înapoi. Se spune că altfel diavolul va râde, iar Maica Domnului se va întrista şi va plânge.
În dimineața zilei în care este cinstită Adormirea Maicii Domnului se obișnuiește ca femeile să meargă la biserică și să împartă struguri pentru cei trecuți la cele veșnice.
Se interzice scăldatul în apa râurilor și dormitul pe prispă.
Tot odată cu aceast sărbătoare se spune că începe încet ca toamna sa se facă simtiță și vremea să se schimbe, noptile fiind mai răcoroase.
În alte zone, fetele care doresc să se mărite repede îşi pun busuioc proaspăt sub pernă, pentru a-şi visa ursitul. Despre această zi se consideră că are o putere magică foarte mare, fapt pentru care, plantele de leac, culese de către tinerele necăsătorite, au forţa de a vindeca diferite boli.