Vezi VIDEO
Mii de credinciosi au mers astazi, 6 ianuarie, in bisericile din municipiul Baia Mare pentru a asista la Sfanta Liturghie oficiata cu prilejul sarbatorii Botezului Domnului (Boboteaza), dar si pentru a lua parte la slujba sfintirii apei. In fata lacasurilor de cult, butoaiele de apa au fost pregatite inca dinainte cu o zi de aceasta sarbatoare, pentru ca enoriasii sa-si poata lua in recipiente agheasma mare. Oamenii spun ca pentru ei apa sfintita de Boboteaza este “un miracol”.
Credinciosii spun ca pentru ei aceasta zi e una binecuvantata, in care isi aduc aminte de momentul important al Botezului Domnului de catre Sfantul Ioan Botezatorul in apa Iordanului, atunci cand Duhul Sfant s-a pogorat in chip de porumbel. Oamenii mai spun ca au venit la biserica si pentru a-si lua pentru acasa apa sfintita pe care obisnuiesc sa o foloseasca atunci cand sunt bolnavi, dar si pentru a-si stropi locuintele.
“E o zi importanta. Pentru mine inseamna mangaiere sufleteasca. Fac tot posibilul sa vin cand pot si cand imi permite timpul. Eu apa o folosesc in mancare. Asa stiu de la bunicii, de la parintii mei. Mai luam si dimineata, inainte de a pleca la munca. E o alinare sufleteasca”, a marturisit una dintre credincioase.
O alta crestina afirma ca a venit in primul rand la biserica pentru a-l cinsti pe Dumnezeu si pentru a-i inchina aceasta zi, Lui, dar si pentru a-si lua agheasma mare. “E Botezul Domnului. E o cinstire. Faptul ca ne prezentam la biserica este o cinstire a Domnului. E o binecuvantare, in special pentru suflet. Beau din aceasta apa, pe stomacul gol, timp de sapte zile, cate trei inghitituri. Mai folosesc in mancare sau stropesc cu ea prin casa. Apa sfintita e pentru mine un miracol”, a concluzionat femeia.
Dincolo de traditiile care sunt legate de aceasta zi, credinciosii marturisesc ca vin la biserica pentru ca asa simt si pentru ca sufletul sa poata primi hrana duhovniceasca. “Totdeauna vin si oi veni cat oi trai, pentru ca e o zi care trebuie respectata”, a mai spus o alta credincioasa.
Credinciosii obisnuiesc sa ia acasa din agheasma mare si sa o pastreze la loc de cinste, in vase curate, in care se pune de obicei un fir de busuioc, gustand din ea pe nemancate. Pana la sfarsitul praznicului Bobotezei, pe 13 ianuarie, inclusiv, credinciosii pot bea agheasma mare doar pe stomacul gol. Dupa aceasta perioada, se gusta din ea, in zile de post si ajunare sau la sarbatorile mari, dupa spovedanie.
Indeosebi cei opriti de la impartasire se pot mangaia luand agheasma mare si apoi anafora.
Putem stropi cu agheasma mare casa, viile si livezile, pentru a le feri de rele; de asemenea si anumite obiecte din uzul pietatii particulare (cruciulite, iconite si altele). In caz de boala se gusta agheasma sau se stropesc cu ea partile bolnave ale trupului, spre a ajuta la tamaduire. Daca prisoseste, agheasma nu trebuie aruncata oriunde, ci varsata in loc neumblat si curat, pentru a nu fi pangarita.
CITESTE SI:
BOBOTEAZA – Credinciosii isi pot lua agheasma si maine de la Catedrala Episcopala ”Sfanta Treime”
Sursa: Camelia Tocaci