Halloween-ul, sarbatoarea de origine celtica cunoscuta si sub numele de Noaptea Vrajitoarelor, a devenit un prilej de petrecere pentru tinerii din intreaga lume. Sarbatoarea incepe in seara zilei de 31 octombrie si se incheie a doua zi. Manifestarile traditionale includ festivaluri, focuri in aer liber, baluri mascate, vizitarea de case bantuite, vizionarea de filme horror s.a. Este noaptea vrajitoarelor, a spiridusilor si a varcolacilor. Numele de Halloween provine din limba engleza, de la All-Hallow’s Eve (Ajunul Tuturor Sfintilor). in Biserica Catolica, celebrarea crestina a Tuturor Sfintilor se petrece la 1 noiembrie, iar a doua zi, la 2 noiembrie, este sarbatoarea tuturor credinciosilor raposati.
Originile sarbatorii de Halloween se regasesc in urma cu aproximativ 2.000 de ani, cand celtii din Irlanda, Marea Britanie si nordul Frantei sarbatoreau Anul Nou pe 1 noiembrie. Ei credeau ca in ajunul acestei zile, pe 31 octombrie, granita dintre lumea viilor si cea a mortilor dispare, iar spiritele mortilor se intorc pe Pamant. Pentru a marca evenimentul, intr-un festival numit Samhain, erau aprinse focuri rituale, iar oamenii, deghizati in costume facute adeseori din capete si piei de animale, aduceau jertfe zeitatilor celtice.
In secolul al VII-lea, dupa ce influenta crestinismului a crescut in teritoriile celtice, Papa Bonifaciu al IV-lea a desemnat data de 1 noiembrie ca Ziua Tuturor Sfintilor. Ziua era denumita in engleza All-Hallow’s, iar ajunul ei All-Hallow’s Eve. Peste decenii, Biserica a stabilit o sarbatoare si la 2 noiembrie, numita Ziua tuturor sufletelor, destinata comemorarii mortilor.
In SUA, sarbatoarea de Halloween a fost adusa de multimea de imigranti irlandezi, care au poposit pe tarmurile continentului in jurul anului 1840. Tot din traditiile acestui popor a izvorat si obiceiul cioplirii dovlecilor si plasarea unei lumanari in interior pentru a capata o infatisare demonica.
Dupa 1989, si romanii au adoptat sarbatoarea de Halloween. in fiecare an, in seara de 31 octombrie se organizeaza petreceri, baluri mascate, carnavaluri. Anul acesta, cu ocazia sarbatorii de Halloween, la Palatul Parlamentului, in Sala Unirii, are loc cea de-a cincea editie a Balului de Caritate organizat de Asociatia Ovidiu Rom si desfasurat sub patronajul Camerei Deputatilor.
Balul ii are ca amfitrioni pe Adela Popescu si Cabral. Invitatul special din acest an este actorul Ethan Hawake, fiul lui Leslie Hawake, presedinta Asociatiei Ovidiu Rom. Invitat de onoare al Balului de Caritate este ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein. Sunt asteptati aproximativ 1.000 de invitati – personalitati, oameni de afaceri sau simplii contributori interesati de soarta copiilor defavorizati din Romania.
Sursa: Agerpres