Vezi VIDEO
Sarbatoare plina de insemnatate astazi, 15 iunie, pentru enoriasii Bisericii Romano-Catolice „Sfanta Treime” din Baia Mare, dar si pentru credinciosii veniti din alte localitati. Cu ocazia hramului lacasului de cult a fost oficiata o slujba speciala, la care au luat parte mai multi preoti, in frunte cu parintele episcop Janos Szekely, din orasul maghiar Esztergom.
O procesiune la care au participat tineri si barbati imbracati in alb si negru, cu lumanari in mana, a precedat inceperea slujbei. Biserica din Tintirim a fost neincapatoare pentru sutele de credinciosi veniti sa participe la evenimentul religios oficiat in zi de sarbatoare, cu atat mai mult cu cat de aceasta data biserica a avut ca invitat un episcop din Ungaria.
„Astazi este hramul bisericii «Sfanta Treime», Inaltarea Domnului la ceruri. Hramul bisericii se tine anual, se aduna enoriasii din toate bisericile romano-catolice de pe raza diocezei. Avem oaspeti de peste hotare, pe parintele episcop din Esztergom. Este o zi foarte importanta pentru credinciosi”, a povestit unul dintre reprezentantii bisericii, Toma Daniluc.
Pentru credinciosii romano-catolici, ziua de astazi a fost una cu o insemnatate foarte mare. Unii dintre ei au marturisit ca participa saptamanal la slujbele oficiate la Biserica Romano-Catolica „Sfanta Treime”, astfel ca nu puteau lipsi de la hramul lacasului de cult.
„Normal ca venim, daca umblam tot anul aici, mai ales astazi venim, e o zi speciala. Sarbatorim biserica astazi”, a spus una dintre credincioase, Ecaterina.
„O mare semnificatie pentru noi crestinii, coborarea Duhului Sfant, care pentru noi este foarte importanta si cred ca pentru fiecare, ca Duhul Sfant sa ne lumineze si sa ne coordoneze in viata asta plina de furtuna si tumultoasa, pe care o ducem de zi cu zi. Venim din multe locuri si asteptam musafiri din multe locuri si ne bucuram sa petrecem si sa sarbatorim impreuna”, a aratat o alta credincioasa, Eniko.
Conform datelor istorice, Biserica Romano-Catolica „Sfanta Treime” din Baia Mare dateaza din perioada anilor 1717 – 1720. Anual, lacasul de cult isi sarbatoreste hramul in data de 15 iunie.
Sursa: Gabriela Kuhajda