Peste 30.000 de pelerini asista, azi, 15 august, la Manastirea Nicula (Cluj), la Liturghia oficiata cu ocazia sarbatorii Adormirii Maicii Domnului de un sobor de preoti in frunte cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicut, si stau la rand sa se inchine la icoana facatoare de minuni a Fecioarei Maria. Unii credinciosi au sosit la Nicula inca de joi si vineri, petrecandu-si noptile in corturi sau in aer liber, in curtea manastirii, cantand si rugandu-se.
In cursul noptii de vineri spre sambata, ei au participat la o procesiune in care s-a inconjurat biserica din interiorul manastirii, biserica in fata careia a fost scoasa icoana facatoare de minuni. Slujba de Liturghie de sambata dimineata este oficiata de un sobor de preoti in frunte cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicut.
La slujba participa si episcopul Timotei al Spaniei si Portugaliei, episcopul Lucian al Caransebesului si Alexandru Pereislav, vicarul Mitropoliei Kievului, precum si oficialitati locale si judetene. Calugarii de la Manastirea Nicula au pregatit pentru pelerini peste 20.000 de sarmale si zeci de mii de felii de cozonac, care vor fi impartite la sfarsitul slujbei.
Manifestarile dedicate sarbatorii Adormirii Maicii Domnului au inceput vineri la pranz, cand a avut loc o procesiune care a inceput la Biserica „Sfantul Nicolae” din Gherla si la care au participat ierarhi, preoti si credinciosi, ei indreptandu-se spre manastire in sunet de toaca si in cantari duhovnicesti in cinstea Maicii Domnului. La procesiune a fost prezent si mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicut. De la ora 18.00, Vecernia cu Litie a fost oficiata de mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicut, PS Lucian al Caransebesului si PS Timotei al Spaniei si Portugaliei, iar la ora 21.30, icoana facatoare de minuni a Fecioarei Maria a fost scoasa din biserica. Ulterior au avut loc Utrenia si Prohodul Maicii Domnului, iar in jurul orei 2.00 s-a facut inconjurul bisericii cu icoana.
Icoana Maicii Domnului de la Nicula fost pictata in anul 1681 de catre preotul ortodox Luca, din comuna Iclod, judetul Cluj, la cererea si pe cheltuiala nobilului roman Ioan Cupsa din Nicula, care a donat-o, ulterior, bisericii din sat. Icoana a fost pictata pe lemn de tei, are inaltimea de 86 de centimetri, latimea de 65 de centimentri, iar grosimea scandurii este de doi centimetri.
Primele atestari ale minunilor savarsite de icoana Fecioarei Maria dateaza din februarie 1699, cand icoana a inceput sa lacrimeze timp de trei saptamani. De-a lungul timpului, reprezentantii Manastirii Nicula au consemnat cazuri de persoane care sufereau de diverse boli si care s-au vindecat dupa ce s-au rugat si au atins icoana.
Sursa: Mediafax