![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Bisericile au fost astazi, 21 mai impodobite de credinciosii veniti in numar ridicat pentru a cinsti cele doua sarbatori importante: Inaltarea Domnului si Sfintii Imparati Constantin si Elena. La Biserica inchinata Sfintilor Apostoli Petru si Pavel a fost Liturghie Arhiereasca, PS Iustin Sigheteanul optand pentru a fi in mijlocul enoriasilor de la acest lacas de cult.
In joia din saptamana a sasea dupa Invierea Domnului, credinciosii ortodocsi si greco-catolici sarbatoresc Inaltarea Domnului. Este o zi de praznic imparatesc, ocazie cu care este cinstit momentul in care, la 40 de zile dupa Inviere, Mantuitorul Iisus Hristos se urca la cer cu trupul.
“Evenimentul Inaltarii Domnului nostru Iisus Hristos cu trupul la cer este semnul si chipul vazut al prezentei Sale, binefacatoare, iubitoare, iertatoare si mantuitoare sau salvatoare printre noi, pentru noi si pentru-a noastra mantuire. La Inaltare au fost Sfintii Apostoli acolo, pe Muntele Maslinilor, unde i-a dus Hristos cale de o sambata de la Ierusalim. Pe cand ii binecuvanta s-a inaltat de la ei la cer, nu inainte de a le da ultimele sfaturi”, a explicat PS Iustin Sigheteanul, arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului.
Despre Inaltarea Mantuitorului Iisus Hristos la cer, arhiereul maramuresean a mai subliniat ca este actul prin care este desavarsita “indumnezeirea firii omenesti”. Mantuitorul “ca Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat s-a pogorat din ceruri purtand firea dumnezeiasca”, dar si-a luat si firea omeneasca de la Maica Domnului, preluand astfel toate starile fiintei umane, in afara de pacat.
„Momentul despartirii de pe Muntele Maslinilor este ultimul act pamantesc al Mantuitorului, pe care il face in vazul Sfintilor Apostoli. Si in acel moment Mantuitorul desavarseste indumnezeirea firii noastre omenesti, spun Sfintii nostri Parinti”, a mai punctat PS Iustin Sigheteanul.
In unele zone se obisnuieste ca din aceasta zi si pana la Rusalii, crestinii sa se salute cu “Hristos S-a inaltat”. Parafrazandu-l pe mitropolitul Bartolomeu Anania, PS Iustin Sigheteanul a aratat ca acest salut nu exista in traditia bisericii, deoarece inaltarea la cer a fost un act vazut care nu are nevoie de confirmare asa cum se intampla in cazul momentului Invierii care nu a fost vazut de nimeni, dar care e marturisit de cei care au credinta.
Tot in aceasta zi au fost sarbatoriti si Sfintii Imparati Constantin si Elena. “Va multumim dumneavoastra tuturor pentru ca ati fost alaturi de noi astazi in rugaciune la acest frumos praznic al Inaltarii, dar si al pomenirii si cinstirii Sfintilor Imparati Constantin si Elena, drept pentru care tuturor celor care purtati numele Sfintilor Imparati, va dorim multa sanatate, putere de munca si il rugam pe Dumnezeu sa va randuiasca toate cele de folos”, a precizat preotul Cristian Stefan, consilierul cultural al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului.
La finalul Sfintei Liturghii, in toate bisericile a fost oficiat, astazi, si un parastas pentru eroii neamului.
Sursa: Camelia Tocaci