Vezi VIDEO
In bisericile ortodoxe este oficiata astazi, 5 ianuarie, si maine, 6 ianuarie, Slujba Agheasmei Mari sau sfintirea cea mare a apei. Slujba Agheasmei Mari se oficiaza doar de doua ori in cursul anului bisericesc: in Ajun si in ziua Bobotezei. In acest context, in toate lacasurile de cult s-au facut mari pregatiri pentru praznicul imparatesc ce va fi sarbatorit maine, 6 ianuarie.
Pregatirile pentru marea sarbatoare a Bobotezei, cum este cunoscuta in popor, au inceput de astazi, 5 ianuarie. In toate bisericile parohiale sau manastiresti a fost savarsita liturghia Sfantului Vasile cel Mare. La Catedrala Episcopala “Sfanta Treime” din Baia Mare, ostenitorii lacasului de cult au adus mii de litri de apa, dar si mii de sticle pentru Agheasma Mare.
„Slujitorii Catedralei Episcopale <<Sfanta Treime>> din Baia Mare au pregatit de aceasta data, de praznicul Botezului Domnului, peste 5.000 de litri de apa si peste 5.000 de sticlute de jumatate pentru credinciosii care vor veni la acest praznic sa poata sa-si ia apa sa-si duca acasa. Credinciosii sunt rugati, cei care au posibilitatea, sa-si aduca vase cu o crenguta de busuioc. Pentru cei care nu vor avea le-am pus noi la indemana sa-si ia Agheasma Mare si sa-si duca acasa”, a declarat arhidiaconul Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale “Sfanta Treime”.
Sfintirea mare a apei se face in aceasta dupa-amiaza, dar si maine, dupa oficierea Sfintei Liturghii, care va incepe la ora 10.00. “Sfanta Liturghie din ziua praznicului va fi oficiata de PS Iustin Sigheteanul, aici, in Catedrala Episcopala, dupa care se va iesi pe esplanade, unde se vor rosti rugaciuni de binecuvantare si sfintire a apei”, a mai precizat arhidiaconul Nifon Motogna.
Potrivit traditiei, Agheasma Mare este pastrata la loc de cinste in fiecare locuinta. In unele regiuni, in special in Moldova, crestinii ortodocsi gusta pe nemancate din Agheasma Mare, inaintea anafurei, pana la 14 ianuarie – odovania praznicului. Cu Agheasma Mare se stropesc casele credinciosilor, dar si lucrurile care trebuie binecuvantate, cum ar fi crucile, troitele, clopotul, vasele si vesmintele liturgice, icoanele si bisericile.
Sursa: Camelia Tocaci