Vezi VIDEO
Pregatiri importante se fac, in aceste zile, in biserici, pentru intampinarea marelui praznic al Botezului Domnului, denumit si Boboteaza. Mii de litri de apa vor fi sfintiti dupa Sfanta Liturghie din 6 ianuarie, atunci cand va fi oficiata Sfintirea cea Mare a Apei, cunoscuta ca “Agheasma Mare”. Sarbatoarea aminteste de momentul in care Mantuitorul Iisus Hristos a fost botezat de Sfantul Ioan Botezatorul in apele Iordanului, ocazie cu care s-a aratat lumii Sfanta Treime.
In zilele premergatoare Bobotezei, pe la casele credinciosilor merg preotii care sfintesc locuintele. IPS Justinian Chira, arhiepiscopul ortodox al Maramuresului si Satmarului, a explicat ca odata cu sfintirea, in gosposdaria credinciosilor intra de fapt Hristos care e insotit in chip nevazut de 12 ingeri.
“Sa asteptam intotdeauna cu emotie, cu mare emotie si cu mare credinta, sa asteptam sa ne intre in casa chipul lui Hristos, preotul lui Dumnezeu. Preotul niciodata nu-i singur. Preotul e insotit de 12 ingeri. Asa cum Hristos a fost insotit de 12 ucenici, asa si preotul e insotit de 12 ingeri nevazuti, acesti ingeri il insotesc pe preot si la Botezul Domnului, care vine sa ne sfinteasca casa, sa ne curateasca prin apa cea vie, care este Sfanta Agheasma care s-a sfintit in fata Altarului”, a explicat ierarhul maramuresean.
Botezul Domnului sau Boboteaza, cum este cunoscuta in popor, e sarbatorit in fiecare an in 6 ianuarie. Sarbatoarea se mai numeste Epifanie, Teofanie, dar si Aratarea Domnului. Daca la sarbatoarea Craciunului, Dumnezeu este vazut ca un prunc, la Boboteaza, “il vedem pe Iisus Hristos ca barbat desavarsit”, dupa cum a aratat IPS Justinian Chira
“La sarbatoarea Botezului, pe copilul pe care L-am vazut in Bethleem prunc mic, acum e barbat desavarsit, iar din cer a venit o voce, un glas, era Dumnezeu: <<Acesta este Fiul Meu cel Iubit intru care am binevoit>>. Cand glasul lui Dumnezeu s-a coborat din cer si ne-a asigurat ca Iisus Hristos, Fiul Maicii Domnului, Fiul Mariei din Nazareth este Fiul Tatalui. Ca un semn ca aceasta s-a realizat este ca Duhul Sfant, in chip de porumbel, s-a coborat peste Iisus, care era in apa Iordanului si a ramas peste El”, a adaugat IPS Justinian Chira.
In ziua marelui praznic sunt sfintite vase intregi cu apa, fiind oficiata Agheasma Mare. Crestinii ortodocsi gusta pe nemancate din aceasta apa sfintita timp de opt zile.
Tot Agheasma Mare este folosita, in Ajunul Bobotezei, la sfintirea caselor credinciosilor si locuitorilor acestora. Cu ea se stropesc si lucrurile care trebuie binecuvantate sau sfintite, cum ar fi: crucile si troitele, clopotele, vasele si vesmintele liturgice, icoanele si chiar bisericile.
Sursa: Camelia Tocaci