An de an, in 20 iulie, credinciosii ortodocsi si greco-catolici il sarbatoresc pe Sfantul Proroc Ilie Tesviteanul. Sfantul Ilie a trait cu peste opt sute de ani inainte de intruparea Mantuitorului, pe vremea regelui Ahab. Dupa ce l-a lasat ca urmas pe Elisei, prorocul Ilie a fost luat de un car de foc si inaltat la cer, fara a trece prin moarte. Conform traditiei populare, Sfantul Ilie provoaca tunete, trasnete, ploi torentiale si incendii, leaga si dezleaga ploile.
Sfantul Ilie era fiul unui preot al Legii vechi, care locuia in cetatea Tesve, din Galaad (Israel), situata dincolo de Iordan. Sfantul Ilie e cel care i-a vestit regelui Ahab ca Dumnezeu va pedepsi poporul prin seceta, dupa ce regele, la indemnul sotiei sale, introduce in regatul israelitean cultul zeului Baal. Cerurile vor fi inchise timp de trei ani si jumatate.
Sfantul Ilie se ascunde de furia lui Ahab la paraul Cherit, unde va fi hranit de un corb, apoi la vaduva din Sarepta Sidonului. In casa acestei vaduve, prorocul Ilie va face minuni: il va invia pe fiul acesteia si ii va inmulti faina si uleiul.
Spre sfarsitul anilor de seceta, pentru cunoasterea adevaratului Dumnezeu, Sfantul Ilie ii propune imparatului sa ridice un jertfelnic pe Muntele Carmel si sa se roage mai intai prorocii lui Baal, apoi el lui Dumnezeu. Acesta a fost momentul in care Ilie a inlaturat cultul zeului Baal. El a reusit sa coboare foc din cer peste jertfa sa, ceea ce 450 de preoti ai lui Baal nu au reusit sa faca.
Cinstea deosebita de care s-a bucurat Sfantul Ilie inaintea lui Dumnezeu se vede in prezenta sa pe muntele Taborului alaturi de Moise, atunci cand Mantuitorul S-a schimbat la Fata inaintea ucenicilor Lui.
Traditia populara il prezinta pe Sfantul Ilie ca fiind raspunzator cu provocarea tunetelor, trasnetelor si ploilor torentiale. Se credea ca daca tuna in aceasta zi, toate alunele vor seca, iar fructele din livezi vor avea viermi.
Sfantul Ilie marcheaza miezul verii pastorale, data cand le era permis ciobanilor sa coboare in sate, pentru prima data dupa urcarea oilor la stana. Cu aceasta ocazie, ciobanii tineri sau chiar cei maturi aduceau in dar iubitelor sau sotiilor lor furci de lemn pentru tors, lucrate cu multa migala.
Foto: Sfantul Ilie (c) crestinortodox.ro
Sursa: Camelia Tocaci