In fiecare an, in ziua de 30 ianuarie, sunt praznuiti Sfintii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvantatorul si Ioan Gura de Aur. Sfintii Trei Ierarhi au devenit patronii spirituali ai institutiilor de invatamant teologic ortodox din intreaga lume in 1936, la primul Congres al Profesorilor de Teologie, de la Atena. Cei trei sfinti sunt praznuiti si separat, insa, pentru a arata unitatea de invatatura, Biserica a randuit si o zi de praznuire comuna.
Sfintii Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur au trait la sfarsitul secolului al IV-lea si inceputul celui urmator si fiecare dintre ei a avut o contributie esentiala la teologia crestina, fiind numiti „protectori ai invatamantului teologic”.
Aceasta sarbatoare semnifica unitatea crestinilor. Dupa ani de dispute intre comunitatile crestine, pe tema cine este mai mare ca teolog dintre cei trei ierarhi, s-a hotarat, in urma visului pe care l-a avut episcopul Ioan al Evhaitelor, ca 30 ianuarie sa fie ziua de cinstire comuna a celor trei. Biserica ii pomeneste si separat in luna ianuarie, pe Sfantul Vasile – 1 ianuarie, pe Sfantul Grigorie – 25 ianuarie si pe Sfantul Ioan Gura de Aur pe 27 ianuarie.
Despre cei Trei Sfinti Ierarhi, parintele Sofian Boghiu spune ca “acesti barbati au trait putin in comparatie cu multi altii, sfantul Vasile cel Mare a trait numai cincizeci de ani, sfantul Grigorie mai mult, optzeci de ani si sfantul Ioan Gura de Aur saizeci si ceva de ani. Insa in acesti ani au lucrat si s-au consumat pe ei, asa cum o lumanare de ceara curata arde luminos si nestingherit pana cand se topeste, pana la ultima picatura de ceara. Asa au lucrat, asa si-au mistuit viata acesti mari sfinti ai Bisericii”.
Marele duhovnic mai puncteaza: “Ceea ce-i uneste pe ei, pe acesti trei sfinti luminatori ai Bisericii, sau trambitele Duhului Sfant, este in primul rand cultura lor extraordinara. Pentru ca au invatat si stiinta veche, pagana, de pana la ei si au adancit foarte mult Sfintele Scripturi care sunt izvor nesecat de intelepciune si de idei”.
Sfantul Vasile cel Mare a luptat impotriva celor care negau dumnezeirea lui Hristos si a celor care tagaduiau dumnezeirea Sfantului Duh. S-a nascut in Cezareea Capadociei, fiind un prunc binecuvantat. Venirea pe lume a Marelui Vasile a fost insotita de o minune. El a fost rodul rugaciunii fierbinti a tatalui sau, Vasile, si a fost crescut sub purtarea de grija a bunicii sale, Macrina, care fusese ucenica Sfantului Grigorie Taumaturgul. De la Sfantul Vasile cel Mare, Biserica a mostenit un bogat tezaur: opere dogmatice, ascetice, exegetice, omilii si cuvantari, regulile monahale mari si mici, canoane si Liturghia ce-i poarta numele.
Sfantul Grigorie de Nazianz (Teologul) s-a nascut in jurul anului 330, in Arianz, langa Capadocia. A fost hirotonit preot de tatal sau si episcop de catre Sfantul Vasile cel Mare. Legase o prietenie atat de stransa cu Sfantul Vasile cel Mare, incat se spunea despre ei ca „sunt doua trupuri, insa un singur suflet”. Numele de „Teologul” il primeste dupa sustinerea celor cinci Cuvantari teologice in anul 380, la Constantinopol, in Biserica „Invierii’. Sfantul Grigorie de Nazianz a prezidat cel de-al II-lea Sinod ecumenic din anul 381.
Sfantul Ioan Gura de Aur sau Ioan Hrisostom s-a nascut la Antiohia, in jurul anului 354. A ramas orfan de tata din copilarie. Dupa moartea mamei sale, prin anul 374, Ioan se retrage in muntii din apropiere, devenind monah sub ascultarea unui batran sihastru sirian. In anul 397 este numit arhiepiscop al Constantinopolului. A predicat si a scris un numar impresionant de comentarii la Sfanta Scriptura. A infiintat institutii de ajutoare a bolnavilor, saracilor si oamenilor in varsta, primind numele de „ambasadorul saracilor”. Sfantul Ioan Gura de Aur a trecut la cele vesnice pe 14 septembrie 407, zicand: „Slava lui Dumnezeu pentru toate!”.
Sursa: Camelia Tocaci