Credinciosii ortodocsi si catolici praznuiesc in 29 august Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, cel care L-a botezat pe Iisus si I-a anuntat venirea. Sarbatoarea Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul este praznuita in fiecare an la 29 august cand se tine post, in popor fiind numita Sintion (Santion) de toamna.
Moartea prorocului a fost hotarata de regele Iudeei, Irod Antipa, la una din serbarile zilei sale de nastere, in cetatea Sevastiei. Salomeea, fiica concubinei regelui Irod, a cerut capul Sfantului Ioan Botezatorul, la indemnul mamei sale, care a pus-o pe fata sa danseze in fata invitatilor. Deoarece promisese de fata cu mesenii ca-i va da Salomeei tot ceea ce ii va cere, Irod a ordonat sa fie ucis Sfantul Ioan prin decapitare, capul proorocului fiindu-i oferit concubinei regelui pe o tava.
Traditia crestina a indicat ca Sfantul Ioan Botezatorul a fost inmormantat fara cap, de teama sa nu invie atunci cand trupul sau se va uni cu capul. Capul sau a fost gasit in 25 mai, cand se sarbatoreste Aflarea Capului Sfantului Ioan Botezatorul.
Amintirea acestui omor l-a chinuit pe Irod toata viata. Cand a auzit de Iisus si de minunile savarsite de el, a crezut ca Ioan s-a sculat din morti. Cand a fost biruit de ostile arabe, in anul 36, a considerat infrangerea drept o pedeapsa divina pentru uciderea Botezatorului.
Cel despre care Mantuitorul Iisus Hristos a spus ca este mai presus decat toti proorocii, Ioan Botezatorul a locuit in pustie si l-a propovaduit pe Mesia conationalilor sai, spunandu-le: “Pocaiti-va caci s-a apropiat Imparatia Cerurilor”. Proorocul spunea ca este trimis inaintea Mesiei pentru a-I pregati calea, vestind ca Iisus nu va boteza ca el, doar cu apa, ci si cu Duhul sfant.
Fiu al lui Zaharia preotul si al cuvioasei Elisabeta, ruda Sfintei Fecioare Maria, Sfantul Ioan Botezatorul, numit de traditie ”Ingerul Pustiei”, este cel care L-a Botezat pe Mantuitorul in raul Iordan. El a venit pe lume cu aproximativ sase luni inaintea lui Iisus.
Botezatorul a propovaduit, in pustia Iordanului, rugaciunea, postul, pocainta si marturisirea greselilor, la indemnul lui botezandu-se multimi.
Obiceiuri in Maramures la Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul
– sunt interzise jocul si horitul
– nu se taie nimic cu cutitul, nici chiar paine
– nu se mananca varza sau fructe ce seamana cu un cap.
– nu este bine sa se lucreze cu fanul
– nu se coseste
– nu se sapa
– nu se culege canepa
– nu se lucreaza cu otava
– in aceasta zi aproape toate vitele coboara de la munte.
Sursa: I.O.