Crestinii ortodocsi si catolici praznuiesc, duminica, 14 septembrie, Inaltarea Sfintei Cruci. In aceasta zi se celebreaza gasirea Crucii de catre imparateasa Elena, mama lui Constantin cel Mare, si inaltarea ei in timpul unei ceremonii solemne, de catre patriarhul Macarie de Ierusalim, la 14 septembrie 335. Inaltarea Sfintei Cruci este una dintre cele doua zile de post strict din an, alaturi de Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul (29 august).
Sarbatoarea marcheaza si readucerea Sfintei Cruci de la persi, in 629, in timpul imparatului bizantin Heraclius, care a depus-o in biserica Sfantului Mormant din Ierusalim. Cu paisprezece ani mai inainte, regele persan Cosroe Parviz, cucerind Cetatea Sfanta, luase ca prada si racla cu o bucata din lemnul Sfintei Cruci.
Prima celebrare solemna a Crucii a avut loc in anul 335, cu ocazia sfintirii bisericii zidite de Constantin cel Mare, la propunerea mamei sale, pe Golgota, locul in care a fost ingropat Iisus, numita Biserica Sfantului Mormant, sau „Martyrium”, iar mai tarziu, „Ad Crucem”.
In aceasta biserica a fost depusa spre pastrare, la 13 septembrie, cea mai mare parte a lemnului Sfintei Cruci, descoperit de Sfanta Elena. Sarbatoarea liturgica a Inaltarii Sfintei Cruci s-a stabilit insa o zi mai tarziu, pe 14 septembrie, si asa s-a transmis si in Occident, cu incepere din secolele VII-VIII, la evenimentul din 335 adaugandu-se celebrarea momentului in care a fost redobandita relicva Sfintei Cruci, de catre Heraclius, in anul 629.
Urmele acestei parti din Cruce s-au pierdut definitiv in anul 1187, cand a fost luata de Episcopul de Betleem si dusa in batalia de la Hattin. Au ramas doar bucatile trimise de Sfanta Elena la Constantinopol si la Roma. Parti din lemnul Sfintei Cruci se gasesc in prezent si la Muntele Athos.
In traditia populara, Ziua Inaltarii Sfintei Cruci reprezinta momentul in care pamantul se inchide in preajma iernii, luand cu sine insectele si serpii. Se spune ca daca va mai tuna dupa aceasta sarbatoare, toamna va fi lunga. De asemenea, la tara incepe culesul strugurilor si se face mustul.
Sursa: Agerpres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult