Credinciosii ortodocsi sunt azi, 9 martie, in sarbatoare, cand Biserica ii pomeneste pe cei 40 de mucenici. Acestia au suferit martiriul pentru Hristos in timpul persecutiei imparatului roman Liciniu, la 9 martie 320. Pentru ca au refuzat sa sa venereze zeitatile romane, au fost condamnati la moarte. Ziua de 9 martie este considerata si ziua barbatului, existand obiceiul ca acestia sa bea 40 de pahare de vin in cinstea celor 40 de Sfinti Mucenici.
In Romania, mai ales in Moldova si in zona de sud a tarii, sarbatoarea Mucenicii sau Macinicii – dupa cei 40 de mucenici din Sevastia – marcheaza si inceperea anului agricol, iar in aceasta zi incepe curatenia in gospodarie si pregatirile pentru munca la camp.
In credinta populara, in aceasta zi se incheie Zilele Babelor, lasand loc Zilelor Mosilor – despre care se spune ca aduc o incalzire a vremii.
De asemenea, mai exista credinta ca de ziua Sfintilor 40 de Mucenici se deschid mormintele si portile Raiului. Femeile trebuie sa pregateasca 40 de colaci numiti sfinti, mucenici sau bradosi doar din faina, apa, miere si nuca pe care trebuie sa ii imparta de pomana.
Sfintii 40 de mucenici, sarbatoriti pe 9 martie, au primit cununa muceniciei la inceputul secolului al IV-lea, in timpul imparatului pagan Liciniu, in orasul Sevasta din Armenia. Imparatul a incercat sa ii faca sa renunte la credinta crestina, iar cum acestia nu au renuntat i-a aruncat in lacul Sevasta, inghetat la acea vreme. Potrivit scriptelor bisericesti, la revarsatul zorilor a coborat din cer o raza de lumina care a incalzit lacul inghetat. In clipa aceea s-au aratat 40 de cununi stralucitoare pe bolta cerului, incat a coborat fiecare cununa si s-a asezat pe crestetul lor.
Sursa: Ioana Osan