Vezi VIDEO
Saptamana de rugaciune, post si curatenie sufleteasca pentru credinciosii romano- catolici, care au intrat in Saptamana Mare. In aceste zile ei vor participa la slujbele din Saptamana Patimilor, care preced duminica Invierii. In biserici se fac ultimele pregatiri pentru procesiunile ce vor urma, iar credincinciosii isi pregatesc si ei sufletele pentru marea sarbatoare.
Credinciosii romano- catolici se pregatesc sa intampine Invierea Domnului asa cum se cuvine. Cu smerenie, curetenie in suflete si bucurie. Pentru aceasta trebuie sa treaca peste zilele de incercare din Saptamana Patimilor.
„Ideal ar fi sa se pregateasa din punct de vedere spiritual. In aceste zile sa participe la Sfanta spovada, sa-si faca curatenie si in interiorul sufletului, al familiei si celelate pregatiri pentru sarbatoare, pentru ca exista aceste obiceiuri frumoase de Paste, de exemplu vopsirea oualor rosii si fierberea suncii”, dupa cum a precizat preot Ioan Roman, protopop romano- catolic.
In biserici se oficiaza procesiuni religioase si se spun rugaciunile care preced marea sarbatoare crestina. Punctul culminant al acestei saptamani, incepe cu Joia Mare.
Preotul Ioan Roman spune ca: „In Joia Mare se infaptuieste Sfanta Euharistie, cel mai frumos mister si cel mai frumos sacrament pe care Iisus l-a daruit omenirii. Deci noi ne reinnoim promisiunile impreuna cu episcopul locului. Seara, fiecare preot paroh, in biserica sa, celebreaza o Sfanta liturghie in amintirea Cinei celei de Taina, cand, de fapt, ne amintim de intemeierea preotiei,a Sfintei Euharistii. Dar aceasta sarbatoare este umbrita si de tradarea lui Iuda. De aceea, dupa Sfanta Liturghie, pana la miezul noptii, se organizeaza o asa numita Adoratie sacramentala, credinciosii sunt chemati la rugaciune si la veghe, pentru a fi impreuna cu Iisus in agonia sa.”
Saptamana Patimilor are un rol curatitor, in primul rand pentru sufletele credinciosilor, dar inseamna si o saptamana de post si de abtinere de la anumite mancaruri si bauturi.
Sursa: Sonia Rajnita