Inaltarea Domnului este sarbatorita azi, 28 mai, de crestinii ortodocsi, care comemoreaza inaltarea la cer a lui Isus din Nazaret, la 40 de zile dupa Inviere. In aceasta zi crestinii se saluta cu “Hristos s-a inaltat!” si “Adevarat s-a inaltat!”. In Biserica Ortodoxa Romana, sarbatoarea Inaltarii Domnului (28 mai) este si ziua dedicata pomenirii eroilor neamului. Tot in aceasta zi, in popor se sarbatoreste Ispasul si Pastele cailor.
Inaltarea Mantuitorului s-a petrecut la 40 de zile dupa Invierea Sa din morti. Dupa ce Iisus Hristos a inviat si s-a aratat ucenicilor Sai, incredintandu-i de realitatea actului invierii Sale, s-a ridicat la Cer de pe muntele Eleonului (Maslinilor) din Betania, a explicat preotul Bogdan Teleanu, de la Biroul de presa al Patriarhiei
In aceasta zi, in toate bisericile, manastirile si catedralele ortodoxe din tara si strainatate se face pomenirea tuturor eroilor romani cazuti de-a lungul veacurilor pe toate campurile de lupta pentru credinta, libertate, dreptate, apararea tarii si intregirea neamului. Slujbe de pomenire vor fi oficiate dupa Sfanta Liturgie si la cimitirele, troitele si monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.
Prin hotararile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anii 1999 si 2001, sarbatoarea Inaltarii Domnului a fost consacrata ca Zi a Eroilor si Sarbatoare Nationala Bisericeasca. Totodata, Legea 379/2003, privind regimul mormintelor si operelor comemorative de razboi a proclamat cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Pasti, sarbatoarea Inaltarii Mantuitorului Iisus Hristos, Ziua Eroilor, potrivit traditiei, ca Sarbatoare Nationala a poporului roman.
Tot in aceasta zi, potrivit traditiilor populare, se sarbatoreste Ispasul, un om despre care se spune ca a asistat la Inaltarea Domnului si la ridicarea sufletelor mortilor spre cer. Sarbatorit in aceasta zi, Ispas este venerat ca un sfant sau patron al casei, este considerat un om vesel si din aceasta cauza in aceasta zi lumea trebuie sa fie cu zambetul pe buze.
De asemenea, de Ispas se supune ca sufletele mortilor se pot rataci in drumul lor spre cer, devenind strigoi pe pamant si provocand rele oamenilor si animalelor. In aceasta zi se practica numeroase obiceiuri si practici magice de aparare: culegerea si sfintirea florilor, frunzelor si plantelor apotropaice (alungatoare de duhuri rele): alun, nuc, leustean, paltin, atingerea vitelor si oamenilor cu leustean, sunatul din bucium sa nu se prinda farmecele.
Tot aceasta zi mai este numita, conform traditiei populare, Pastele Cailor. Se crede ca, datorita abundentei vegetatiei din aceasta luna, aceasta este singura zi din an in care caii se satura de pascut iarba. Aceasta era ziua soroacelor, a termenelor limita cand expirau intelegerile sau afacerile.
Sursa: Ioana Osan