Credinciosii ortodocsi o sarbatoresc in fiecare an, in data de 14 octombrie, pe Sfanta Cuvioasa Parascheva. Cu aceasta ocazie, numeroase biserici din tara care o au ca ocrotitoare imbraca straie de sarbatoare. Un eveniment religios de amploare are loc an de an in jurul acestei date la Iasi, acolo unde mii de pelerini vin pentru a se inchina si pentru a se ruga la sfintele moaste ale Cuvioasei Parascheva, ce sunt pastrate in capitala Moldovei inca din 1641.
Cunoscuta in popor si sub numele de “Sfanta Vineri”, Cuvioasa Parascheva a trait in prima jumatate a secolului al XI-lea. S-a nascut in Epivata, o localitate din apropiere de Constantinopol, aflata pe tarmul Marii Marmara. Inca din copilarie, Sfanta Parascheva a fost caracterizata de evlavie si ravna pentru cele sfinte. Dupa ce a vizitat Ierusalimul, Sfanta Cuvioasa Parascheva a intrat intr-o manastire de calugarite, in pustiul Iordanului, unde s-a nevoit in post si rugaciune.
Se reintoarce insa la locurile parintesti, dupa ce un inger ii da acest sfat in vis. Din Constantinopol s-a indreptat spre Epivat, fara sa spuna cuiva cine este si de unde vine. Aici, impacata cu sine, cu oamenii si cu Dumnezeu, si-a dat sufletul, fiind ingropata ca o straina.
Traditia spune ca un marinar a murit pe o corabie, iar trupul i-a fost aruncat in mare. Valurile l-au aruncat la tarm si un sihastru care traia acolo a rugat pe niste crestini sa-l ingroape dupa randuiala crestineasca. Sapand o groapa, au aflat trupul Prea Cuvioasei Parascheva, neputrezit si plin de mireasma.
Cu toate acestea, au pus alaturi de ea si trupul corabierului. In noaptea urmatoare, unuia din crestinii care sapasera groapa, cu numele Gheorghe, i s-a aratat in vis o imparateasa, sezand pe un scaun luminat si inconjurata de ingeri, iar unul dintre acestia il mustra pentru ca n-a scos din groapa trupul Cuvioasei Parascheva.
Imparateasa pe care o vazuse in vis „si care nu era alta decat Cuvioasa Parascheva” i-a poruncit sa ia degraba trupul ei si sa-l aseze undeva la loc de cinste. Credinciosii au inteles ca este un semn dumnezeiesc, fapt pentru care au luat trupul Cuvioasei din mormant si l-au asezat in biserica Sfintilor Apostoli din Epivat.
Moastele Cuvioasei Parascheva au fost aduse in Moldova de domnitorul Vasile Lupu si asezate pe 14 octombrie 1641, in Manastirea „Sfintii Trei Ierarhi“, insa, in 1887, osemintele au fost mutate in Catedrala Mitropolitana din Iasi.
In traditia populara se spune ca in aceasta zi se ingroapa vara si se instaleaza toamna. Totodata potrivit traditiei, asa cum va fi ziua de 14 octombrie la fel va fi si Ziua Sfantului Dumitru, pe 26 octombrie.
Sursa: Camelia Tocaci