Crestinii ortodocsi si catolici sarbatoresc, in 15 august, Adormirea Maicii Domnului. Este cea mai importanta sarbatoare inchinata “celei mai cinstite decat heruvimii si mai marite decat serafimii”. Inainte de acest praznic, crestinii se pregatesc cu post si rugaciune, timp de doua saptamani. In calendarul Bisericii Ortodoxe exista patru sarbatori inchinate Maicii Domnului: Nasterea Maicii Domnului, Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, Bunavestire, Adormirea Maicii Domnului.
Maica Domnului “este de cea mai inalta sfintenie omeneasca pentru ca din preacuratul ei trup si de la Duhul Sfant a luat trup omenesc Hristos Domnul cand a venit in lume, fiind asemeni noua, avand toate ca un om desi era Dumnezeu, in afara de pacate”, a aratat preotul Dorin Tamas din Parohia Ortodoxa Posta.
Fecioara Maria a fost fiica dreptilor Ioachim si Ana.
Sfanta Traditie si cantarile bisericesti ne explica detaliat despre felul in care s-a petrecut mutarea la cer a Preacuratei Fecioare Maria Nascatoarea de Dumnezeu.
“Inainte cu trei zile de a se muta Maica Domnului la ceruri, Hristos Domnul i-a vestit acest lucru minunat printr-un inger. Maica Domnului s-a bucurat de aceasta veste si s-a pregatit cerandu-si iertare de la toti cunoscutii sai, apoi a facut o rugaciune pentru pacea si intarirea lumii in credinta. Apoi si-a dat sufletul in mainile iubitului sau Fiu, a lui Hristos Dumnezeul nostru”, a adaugat preotul Dorin Tamas.
In momentul Adormirii Maicii Domnului s-a facut tunet mare si de la toate marginile lumii, apostolii Domnului Hristos, care erau la propovaduirea Evangheliei in toata lumea, au fost adusi pe norii cerului la casa din Ierusalim, unde adormise Preacurata Fecioara. Sfintii Apostoli cu mare evlavie au luat pe umerii lor sicriul cu trupul Maicii Domnului ducandu-l in satul Ghetsimani, unde l-au asezat in mormant.
Dupa asezarea in mormant a Maicii Domnului, Sfintii Apostoli au mai stat acolo inca trei zile asteptandu-l pe Sfantul Apostol Toma ca sa ajunga si el, sa vada pentru ultima data preacuratul trup al Nascatoarei de Dumnezeu. La deschiderea mormantului, Sfintii Apostoli cu Sfantul Toma au gasit mormantul gol deoarece Hristos Domnul a luat-o la Sine cu trupul. Maica Domnului a fost dusa la ceruri de Sfintii ingeri.
“De atunci, Preacurata Fecioara Maria, ca si acum, se roaga neincetat si cu lacrimi iubitului sau Fiu si Dumnezeu pentru noi pacatosii pentru ca Hristos Domnul sa nu ne piarda, ea fiind cea mai puternica mijlocitoare pentru noi la Dumnezeu si oricine se roaga ei cu staruinta nu ramane fara de ajutor. Avem datoria sa o cinstim pe Maica Domnului pentru ca, mai inainte de noi, a cinstit-o si a ales-o Dumnezeu –Tatal ca din preacuratul ei trup sa se nasca Hristos, Mantuitorul lumii”, a mai spus preotul, care a adaugat ca Maica Domnului a fost cinstita si de sfintii ingeri, dar si de oamenii din popor din acele vremuri.
In cultul bisericii ortodoxe, Preacurata Nascatoare de Dumnezeu se bucura de o mare cinstire. Ea este pomenita la fiecare slujba bisericeasca, prin rugaciuni, cantari bisericesti, acatiste sau paraclise.
Pe Maica Domnului o au ca si ocrotitoare copiii care au fost botezati cu sfant numele ei. Tot ea este ocrotitoarea bisericilor care au ca si hram sarbatorile inchinate ei, fiind “purtatoarea de grija sau egumena tuturor manastirilor din tara noastra. Maica Domnului este ocrotitoarea orasului Baia Mare, dar mai ales a intregii noastre tari”, a declarat preotul Dorin Tamas.
Sursa: Camelia Tocaci