Credinciosii ortodocsi si catolici il sarbatoresc in 26 octombrie pe Sfantul Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir. Este unul dintre cei mai iubiti sfinti, nu doar in Grecia, ci si in intreaga crestinatate, fapt evidentiat de frecventa numelui Dimitrie, Dumitru. Orasul Tesalonic si-a redobandit independenta chiar in ziua praznuirii Sfantului Mare Mucenic Dimitrie. Pentru acest fapt, dar si pentru nenumaratele minuni savarsite de Sfantul Dimitrie, cetatea Tesalonic si l-a ales ca ocrotitor. Cu ocazia praznuirii Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, in orasul Tesalonic se organizeaza un maret pelerinaj si multe alte procesiuni religioase.
Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir Sfantul si marele mucenic Dimitrie s-a nascut in cetatea Solun (Tesalonic), din parinti de neam bun si dreptcredinciosi. Tatal lui era voievod in cetatea Solunului, crezand in taina in Iisus Hristos si slujind Lui. Sfantul Dimitrie a fost botezat in taina de parintii sai, de frica cruntelor prigoane impotriva crestinilor. De la parintii sai a invatat tainele sfintei credinte.
La varsta de 20 de ani, Dimitrie ramane fara tata si ii preia locul in functia de dregator. Refuza sa urmeze poruncile imparatului Maximilian, prin care ii era cerut sa anihileze comunitatile de crestini. Astfel isi atrage dusmania imparatului si este inchis. In timp ce Dimitrie se afla in temnita, imparatul Maximilian oferea spectacole in aer liber, acele lupte cu gladiatori. Si se bucura imparatul, mai ales, vazand pe un luptator vestit, Lie, vandal de neam, inalt, puternic si infricosator la chip, ca se lupta cu cei viteji si-i ucidea, aruncandu-i in sulite.
Un tanar crestin Nestor, vazandu-l pe Lie ca ucide pe multi si mai ales ca ii pierde pe crestini fara crutare, s-a aprins de ravna si, vrand sa se lupte cu Lie, a alergat la Sfantul Dimitrie care era in temnita si i-a cerut binecuvantare si rugaciuni, ca sa-l poata birui pe Lie. Sfantul Dimitrie, insemnandu-l pe el cu semnul Sfintei Cruci, l-a binecuvantat. Nestor il invinge pe Lie, omorandu-l, ceea ce atrage mania imparatului. Acesta afla ca Dimitrie a fost pricinuitorul mortii lui Lie si a poruncit uciderea lui Dimitrie cu sulitele, iar lui Nestor i s-a taiat capul, pomenirea acestuia facandu-se a doua zi dupa sarbatoarea Sfantului Dimitrie, in 27 octombrie.
Deasupra mormantului Sfantului Dimitrie a fost zidita o biserica mica, in care se savarseau multe minuni si bolnavii primeau tamaduire. Unul din acestia, Leontie, a hotarat sa-i dedice sfantului, in semn de multumire, o biserica mare si frumoasa. Daramand vechiul lacas, el a gasit moastele lui Dimitrie intregi si nestricate, din care a izvorat mir si a umplut toata cetatea de buna mireasma. Leontie a ridicat in acel loc biserica, punand osemintele sfantului intr-o racla, pentru a fi cinstite de credinciosi, moastele Sfantului Dimitrie aflandu-se in prezent in Tesalonic.
Biserica de astazi este aproape identica cu bazilica cu cinci abside, reconstruita intre anii 629 si 634. Veritabil monument al Ortodoxiei, bazilica face parte din situl Monumentelor Paleocrestine si Bizantine din Tesalonic si este inclusa in lista monumentelor care fac parte din Patrimoniul mondial UNESCO, din 1988.
Sursa: CameliaTocaci