Crestinii ortodocsi si catolici il sarbatoresc, in 20 iulie, pe Sfantul Proroc Ilie. Profet al Vechiului Testament, Sfantul Ilie a trait cu peste 800 de ani inainte de venirea in lume a Mantuitorului Iisus Hristos. In traditia populara, se crede ca Sfantul Ilie provoaca tunete, trasnete, ploi torentiale si incendii, leaga si dezleaga ploile, hotaraste unde si cand sa bata grindina. Mai multe lacasuri de cult din Maramures isi sarbatoresc in aceasta zi hramul, avandu-l ca ocrotitor pe Sfantul Ilie.
Sfantul Proroc Ilie a fost profet al Vechiului Testament, locuitor al cetatii Tesve din Galaad dincolo de raul Iordan, iar datorita cetatii sale este cunoscut ca si Sfantul Ilie Tesviteanul. Dreptul Proroc Ilie a trait cu peste 800 de ani inainte de venirea in lume a Mantuitorului Iisus Hristos. In vremea marelui Proroc Ilie, rege in tara evreilor era Ahab care si-a luat de sotie pe regina Isabela de neam fenician din Sidon, o femeie fara frica de Dumnezeu, care influenta poporul si pe sotul ei sa nu se mai inchine Dumnezeului celui adevarat ci lui Baal care era o zeitate sau idol adusa in Israel in acea vreme din Fenicia.
“Pentru ca acest lucru era desertaciune in fata lui Dumnezeu, Ilie Prorocul l-a mustrat pe rege pentru ratacirea lui si i-a profetit acestuia ca daca nu se va intoarce la credinta cea adevarata, in popor se va abate o mare foamete. La auzul acestor profetii, regele incearca sa-l omoare pe Ilie, iar acesta fuge in pustie unde a fost hranit in anii de foamete de corbi care ii aduceau carne, iar apa a baut dintr-un rau din acele tinuturi, pana ce acesta a secat”, a relatat preotul Dorin Tamas de la Parohia Posta.
Apoi la indemnul lui Dumnezeu, Ilie merge in cetatea Sarepta Sidonului la o vaduva care l-a hranit pe marele Proroc din putinul ei, iar Domnul a dat femeii untdelemn si faina dindestul pentru vremea secetei pentru fapta minunata facuta de femeie cu dreptul proroc. Tot in casa acelei femei, fiul acesteia s-a imbolnavit si a murit, iar prorocul Ilie l-a inviat cu puterea Domnului Dumnezeu.
La sfarsitul vietii sale pamantesti, Sfantul Ilie a fost ridicat la ceruri intr-un car de foc, iar “Sfanta Traditie a Bisericii Ortodoxe ne spune ca Sfantul Proroc Ilie va veni din nou pe pamant la sfarsitul veacurilor impreuna cu Enoh pentru a suferi moarte muceniceasca prevestind a doua venire in lume a lui Hristos ca Drept Judecator si imparat al Slavei.”
In aceasta zi, mai multe lacasuri de cult din judet isi sarbatoresc hramul. Praznic mare va fi si la Biserica Ortodoxa din Posta, unde inca din aceasta seara se va oficia vecernia cu litia, apoi se va citi Acatistul Sfantului Ilie, urmat de savarsirea Tainei Sfantului Maslu, Miezonoptica si Utrenia. Sfanta Liturghie va incepe a doua zi la ora 10.00 si va fi savarsita de un sobor format din zece preoti in frunte cu Protoiereul Chioarului, Nicolae Petrus.
Sursa: Camelia Tocaci