Credinciosii ortodocsi si greco-catolici il sarbatoresc azi, 23 aprilie, pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta. In reprezentarile iconografice, Sfantul Mucenic Gheorghe apare calare, cu o sulita in mana, omorand balaurul ce ameninta comunitatea de langa cetatea Beirutului. In traditia populara, Sfantul Gheorghe este considerat a fi protector al naturii inverzite, al vitelor si al oilor.
Sfantul Mare Mucenic Gheorghe s-a nascut in Cappadocia, din parinti crestini. A trait in vremea imparatului Diocletian. Datorita vitejiei si victoriilor sale, ajunge conducator de armata, intr-o vreme cand imparatul Diocletian incepuse lupta impotriva crestinilor. In fata acestei situatii, Sfantul Gheorghe nu se fereste sa-si marturiseasca credinta in Hristos, motiv pentru care va fi intemnitat. Va fi supus la diverse chinuri: loviri cu sulita, tras pe roata, ingropat in var, lespezi de piatra puse pe piept, dar nicio tortura nu l-a facut sa renunte la credinta sa. Pentru ca nu a lepadat credinta in Hristos, Sfantul Gheorghe este condamnat la moarte prin decapitare, in ziua de 23 aprilie 304, ramanand de atunci zi de praznuire.
„Sfintul Mare Mucenic Gheorghe, numit si «Purtatorul de biruinta», pentru ca a purtat biruinta asupra diavolului si a paginilor, rabdind cu vitejie toate, pentru dragostea lui Hristos, este cinstit in Biserica Ortodoxa printre cei mai mari sfinti martiri. Cumplitele sale chinuri, ranile de moarte pe care i le faceau ostasii lui Diocletian, vindecarea minunata a trupului sau zdrobit de dureri ca si marea sa credinta in Dumnezeu, rabdarea sa supraomeneasca, barbatia si curajul sau de a-l marturisi pe Hristos l-au facut pe Sfintul Mare Mucenic Gheorghe cel mai cinstit si mai pretuit in intreaga crestinatate”, preciza intr-una din predicile sale, unul din marii duhovnici ai Romaniei, parintele Cleopa Ilie.
Marele duhovnic a mai aratat ca in Tarile Romane, Sfantul Mare Mucenic Gheorghe are un adevarat cult, aici fiind numeroase biserici inaltate in cinstea lui, dar si multi credinciosi care-i poarta numele. Si marele voievod Stefan cel Mare si Sfant avea evlavie la Sfantul Gheorghe. “Stefan cel Mare si Sfant a rinduit ca patron al ostirii si al Moldovei pe Sfintul Mare Mucenic Gheorghe. Cind plecau la lupta, ostasii purtau steagul cu icoana Sfintului Gheorghe si se intorceau totdeauna biruitori din razboaie. Astazi se mai pastreaza doua steaguri originale ale lui Stefan cel Mare, cu icoana Sfintului Gheorghe pe ele, lucrate cu fir de aur, care l-au insotit pe domn in lupta. Unul se afla la Muzeul Militar din Bucuresti si altul se pastreaza la Manastirea Zografu din Muntele Athos, fiind donat de marele voievod, ctitorul ei”.
In traditia populara, Sfantul Gheorghe a devenit patronul celor care lucreaza pamantul. Traditia spune ca Dumnezeu i-a incredintat Sfantului Gheorghe cheile vremii, cu care el deschide sezonul cald. Vremea calda va fi inchisa apoi la 26 octombrie de Sfantul Dumitru.
Sursa: Camelia Tocaci