Vezi VIDEO
Sfantul Nicolae vine, in aceasta seara, cu daruri la copiii cuminti. Este unul dintre obiceiurile stravechi, ce se practica in fiecare an, in noaptea de 5 spre 6 decembrie. Pentru micutii poznasi, Miculas a pregatit insa cate o nuielusa, traditie care isi are originea in polemica pe care sfantul a avut-o cu Arie, acesta dandu-i o palma ereticului.
Cu o zi inainte de sarbatoarea Sfantului Nicolae, celebrata in fiecare an in 6 decembrie, copiii isi curata cizmulitele si le asaza in geam pentru a primi daruri. Obiceiul aduce aminte de modul in care sfantul a salvat de la desfranare trei fete.
„Una din legende ne spune ca el a salvat trei fete de la prostitutie. Tatal lor, sarac fiind si vaduv, a considerat ca singura solutie de a iesi din saracie este sa-si vanda fetele in acest scop. Sfantul Nicolae, in seara de 6 decembrie, i-a pus primei fete o punga de bani pe masa in casa, punga cu care a putut sa-si agoniseasca zestrea cu care sa se casatoreasca. La fel a facut a facut si cu celelalte doua fete”, a spus etnologul Janeta Ciocan.
Pentru micutii ce nu au fost prea cuminti, Sfantul Nicolae a pregatit insa si cate o nuielusa. Este un obicei ce aminteste de primul sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325. Sinodul a condamnat atunci erezia lui Arie, conform careia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Cunoscut ca un mare aparator al ortodoxiei, Sfantul Nicolae, ingrijorat de o posibila ruptura care putea avea loc in biserica, i-a dat ereticului Arie o palma.
Tot de Sfantul Nicolae, gospodinele obisnuiesc sa culeaga ramuri de mar sau cires pe care le pun in apa pentru a vedea cum vor sta cu sanatatea si prosperitatea, in anul viitor, membrii familiei.
„Aceste ramurele tinute in casa pana la Craciun vor trebui sa infloeasca si, dupa felul in care infloresc, se va sti cum va fi sanatatea si prosperitatea respectivului membru al familiei. La Craciun acele ramurele nu trebuie aruncate, deoarece ele in seara de Anul Nou se vor face sorcovele cu care copii ii vor sorcovi pe cei dragilor si pe oricine intalnesc in cale”, a precizat Janeta Ciocan.
Sfantul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei, s-a nascut in localitatea Patara din Asia Mica, in cea de-a doua jumatate a secolului al III-lea. Sfantul Nicolae este patronul spiritual al Tarilor de Jos, Rusiei, al provinciei Lorena, precum si al mai multor orase vest-europene. Sfantul Nicolae este cunoscut ca protector al celor acuzati pe nedrept, al comerciantilor, calatorilor, fetelor nemaritate, mireselor si, in special, al copiilor mici.
Sfantul Nicolae a trecut la cele vesnice in 6 decembrie a anului 340 sau 341, dupa cum sustin unii. Moastele Sfantului Nicolae se gasesc in biserica din Bari, Italia, ce-i poarta numele.
Sursa: Camelia Tocaci