”Binecuvantati pe Domnul toti ingerii Lui, cei tari in virtute , care impliniti poruncile Lui si ascultati glasul cuvintelor Lui.” ( Psalmul 102,20)
Din cele mai vechi timpuri omul a fost preocupat de existenta lui in univers, de destinul lui, precum si de protectia pe care o are cerul asupra lui, de felul in care este calauzit in timpul vietii cat si dupa moartea lui. Asa li s-au revelat ingerii, stiut fiind ca pe acestia ii avem primiti in dar inca de la zamislirea noastra ca entitati umane.
Sunt ingerii nostri personali despre care stim ca ne sunt alaturi in toate clipele vietii noastre, dar si in marea trecere a noastra in lumea eterna, insotindu-ne in fata Dreptului Judecator cerand mila pentru izbavirea noastra.
Cartea Sfanta a Vechiului Testament vorbeste de ingeri ai popoarelor dar si ai ostirilor care-i protejau in lupte, fiind invocata prezenta lor in marile lupte decisive, astfel ii vedem imbracati cu platose purtand in maini scuturi si arme. Exemplul celor de de mult luptatori, fara rezerva astazi este luat de jandarmi, asezand in inimele lor pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, cinstindu-i ca ocrotitori spirituali in ziua de 8 noiembrie a fiecarui an, ridicand altare si biserici in cinstea lor.
Despre ingeri si rolul lor vom vorbi in cele ce urmeaza:
Invatatura crestina arata ca ingerii sunt fiinte spirituale, marginite, create de Dumnezeu spre a-i fi duhuri slujitoare, vestitoare ale voii Lui. Pornind de la referatul biblic al creatiei, de la heruvimii cu sabii de foc pusi sa pazeasca intrarea in gradina raiului dupa izgonirea lui Adam si a Evei si pana la multimea ingerilor despre care se vorbeste in Apocalipsa avem dovezi de netagaduit in favoarea existentei si a lucrarii lor in lume.
Cu toate acestea, existenta lor a fost tagaduita chiar de catre o grupare religioasa
a lumii iudaice (saducheii ) si de catre unii rationalisti si materialisti ai timpurilor noi, considerandu-se credinta in ingeri drept o influenta persana din timpul robiei babilonice.
Sfantul Dionisie Areopagitul vorbeste despre gruparea ingerilor in noua cete constituite in trei triade: Scaunele, Heruvimii, Serafimii, apoi Domniile, Stapanirile, Puterile, iar in cele din urma Imcepatoriile, Arhanghelii si Ingerii.
Sfintii Arhangheli sunt in numar de sapte: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil si Varahiil, fiecare dintre ei avand misiui aparte de indeplinit.
Sfantul Grigorie Dialogul zice despre Arhangheli ca sunt ”cei care inmultesc sfanta credinta intre oameni luminand inaintea lor cu lumina Sfintei Evanghelii, descoperindu-le tainele credintei celei drepte.”
Biserica lui Hristos praznuieste o data pe an pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil impreuna cu soborul tuturor ingerilor.
Mihail, care se talcuieste ”puterea lui Dumnezeu” este voievodul ostilor ceresti, infatisat ca purtand sabie de foc si avand slujba de a pazi legea lui Dumnezeu si de a birui puterea vrajmasilor. El este protectorul calugarilor , al armatelor crestine, al voievozilor care purtau cu ei pe campul de lupta icoana Marelui Arhanghel.
Gavriil, care se talcuieste ”barbat-Dumnezeu” este arhanghelul bunelor vestiri, avand misiunea de a descoperi oamenilor tainele cele mari, dumnezeiesti. El nu mai poarta sabie de foc, ci crin de neintinata bucurie, fiind ocrotitorul fecioarelor, protectorul mamelor si al copiilor.
Constienti de prezenta lor, imediat ce intram in biserica observam imaginile iconografice ale Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, pictate pe usile diaconesti, strajuind usile imparatesti si semnificand portile cerului. Din acest motiv, ei sunt reprezentati in pictura fiind imbracati in haine de diacon, pentru ca, la fel ca si acesta si ei sunt chemati sa slujeasca cerul.
Ca si alte personaje sfinte, fie din icoane sau pictate pe pereti, ingerii privesc intotdeauna spre noi, ceea ce arata ca suntem intotdeauna implicati in comuniunea cu ei. Dat de Dumnezeu, ca insotitor special sa ne apere, sa ne pazeasca si sa ne lumineze, ingerul nostru pazitor este o realitate obiectiva in care este cuprinsa intreaga dragoste a Lui Dumnezeu pentru noi. El este o expresie a grijii parintesti a Lui Dumnezeu, un tovaras care nu adoarme noaptea si niciodata nu ne lasa parasiti in intuneric. Alaturi de el vom pasi mai fericiti si mai increzatori in urcusul Imparatiei Cerurilor asa cum spune rugaciunea:
“Prea Sfinte Inger, pazitor al sufletului meu, si tu, Arhanghel Mihail, ajutorul meu, sa nu fiti mahniti pe mine si sa nu ma lasati singur, ci zi si noapte paziti-ma pana imi voi incredinta sufletul in mainile lui Dumnezeu, Facatorul meu, cu cainta adevarata…Scapati-ma de toti dusmanii, vazuti si nevazuti ca sa pot de acum inainte sa nu mai repet greselile mele fata de Dumnezeu, asa incat la capatul vietii sa ma invrednicesc sa va vad ca sunteti in jurul meu , ca sa-mi duceti sufletul la cer, sa se poata inchina lui Dumnezeu. Amin.“
Urmand exemplul lor, asa vedem astazi jandarmii aparand cetateanul si ordinea publica, uneori cu blandete , alte ori cu asprime, dar in toate convinsi de datoria pe care o au fafa de tara. Un Sfant Parinte al Bisericii isi indemna pastoritii sai spunand: „Cine n-a descoperit faptul ca pe acest pamint exista multe lucruri pentru care merita sa mori, nu este demn sa traiasca”. Acest indemn poate insuma intreaga preocupare a jandarmului, gata oricand de a-si indeplini juramantul de credinta fata de tara pe care l-a rostit in fata semenilor si al lui Dumnezeu.
Pr. Drd. Daniel Achim
Inspectoratul Judetean de Jandarmi Maramures
Sursa: .