In fiecare an, in 21 mai, crestinii ortodocsi si greco-catolici ii sarbatoresc pe Sfintii Imparati Constantin si Elena. Evenimentul religios este strans legata de taina si puterea Crucii. Traditia crestina spune ca imparatului Constantin i s-a aratat pe cerul amiezii semnul Crucii spre biruinta in ajunul luptei cu paganul Maxentiu, iar Sfinta Elena, mama sa, a descoperit la Ierusalim Crucea pe care Mantuitorul a fost rastignit.
Constantin cel Mare s-a nascut in jurul anului 274. A devenit suveran al intregului Imperiu Roman dupa invingerea lui Maxentiu si a lui Liciniu. In ajunul luptei cu Maxentiu, Constantin a vazut pe cer, in amiaza mare, o cruce luminoasa deasupra soarelui, deasupra careia se afla o inscriptie in care era asigurat ca prin acel semn va birui. Dupa ce in vis este sfatuit de Hristos sa puna semnul Sfintei Cruci pe steagurile soldatilor, Constantin da ascultare poruncii, iesind biruitor in lupta cu Maxentiu.
Constantin a ramas in istorie ca imparatul roman care a acordat adevarata libertate crestinismului. Imparatul Constantin a convocat primul Sinod ecumenic la Niceea (325), unde dupa lungi dezbateri, invatatura lui Arie a fost condamnata si s-a adoptat formula ca Fiul lui Dumnezeu este de o fiinta cu Tatal si deci, din veci cu El. La sinod au fost alcatuite si primele 7 articole ale Simbolului de credinta (Crezul) si s-au dat 20 de canoane referitoare la disciplina bisericeasca.
De numele Sfintei Elena, mama imparatului Constantin se leaga minunea prin care a fost descoperita Crucea pe care a fos rastignit Mantuitorul. Potrivit traditiei, in urma sapaturilor de pe dealul Golgotei s-au gasit trei cruci. Pentru a se identifica crucea pe care a fost rastignit Hristos, au atins cele trei cruci de un mort. Acesta a inviat in momentul in care a fost atins de Crucea Domnului. Imparateasa Elena a zidit Biserica Sfantului Mormant, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret si multe alte sfinte locasuri.
Sfanta Imparateasa Elena a trecut la Domnul la anul 327, putin dupa intoarcerea de la Ierusalim, iar Sfantul Imparat Constantin in 337, dupa 31 de ani de domnie.
Traditia populara spune ca sarbatoarea Sfintilor Constantin si Elena marcheaza sfarsitul perioadei de insamantare a ovazului, meiului si porumbului. In vechime, daca cineva indraznea sa lucreze in aceasta zi, se zicea ca recolta campului ii va fi distrusa de foc sau de paguboase zburatoare. Totodata, ziua imparatilor se tinea pentru ca ulii sa nu insface orataniile din ograda.
Sursa: Camelia Tocaci