Vezi VIDEO
Crestinii se afla in Saptamana Luminata, dupa sarbatoarea Invierii Domnului. Este o perioada de bucurie, iar slujbele Bisericii sunt speciale. De la vesmintele preotilor si pana la imnografie, toate elementele evidentiaza o stare de multumire, iar credinciosii sunt invitati sa cante intr-un glas troparul Invierii.
Saptamana Luminata este prima dupa invierea Domnului Iisus Hristos si se termina in duminica urmatoare, numita Duminica Tomii (a Sfantului Apostol Toma) . Aceasta cade in acest an in 11 aprilie.
Din noaptea Invierii si pana la inaltarea Domnului la cer, in Biserica se canta ”Lumineaza-te, lumineaza-te, noule Ierusalime, ca slava Domnului peste tine a rasarit”, prin noul Ierusalim facandu-se referire la Ierusalimul cel vesnic, escatologic.
Slujbele sunt inundate de bucuria invierii. Chiar si slujba inmormantarii celor care au adormit in timpul acestei saptamani e diferita de randuiala obisnuita, caci se canta acelesi cantari ale canonului invierii Domnului si ”Hristos a inviat”, in loc de ”Vesnica pomenire”.
Slujbele din Saptamana Luminata se tin cu Usile Imparatesti larg deschise.
Astfel, privirea spre altar nu mai este impiedicata de nimic, ceea ce simbolizeaza usa deschisa de la mormantul Mantuitorului, dar si ruperea catapetesmei Templului din Ierusalim in momentul mortii lui Iisus. In Saptamana Luminata nu se fac metanii si nu se ingenuncheaza.
In popor se crede ca cine moare in acest interval merge de-a dreptul in rai pentru ca in timpul acesta usile raiului sunt deschise, iar cele ale iadului inchise. Cel care moare este primit in rai, indiferent de pacatele care le-a facut, caci toate i se iarta.
Sursa: Camelia Tocaci