Vezi VIDEO
Hramul Manastirii Barsana, inchinat Soborului Sfintilor 12 Apostoli, a adunat o multime de credinciosi dornici sa-i cinsteasca in acest mod pe ocrotitorii lacasului de cult. Desi a fost o zi lucratoare, astazi, 30 iunie, oameni din toate colturile tarii au venit sa participe la aceasta sarbatoare importanta pentru Manastirea Barsana, la 20 de ani de cand lacasul de cult a prins din nou viata in acest colt de rai al Maramuresului. Atmosfera de bucurie a fost intregita si de soborul impresionant de episcopi, preoti si diaconi care l-au avut in mijlocul lor pe Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, IPS Andrei Andreicut.
O zi cu adevarat binecuvantata de Dumnezeu a fost astazi, 30 iunie, la Manastirea Barsana, acolo unde a fost sarbatorit hramul lacasului de cult inchinat Soborului Sfintilor 12 Apostoli. Cu aceasta ocazie a fost savarsita Sfanta Liturghie Arhiereasca de catre mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, IPS Andrei Andreicut, inconjurat de un sobor de episcopi, preoti si diaconi. La slujba a fost prezent si IPS Justinian Chira, arhiepiscopul ortodox al Maramuresului si Satmarului.
Printre cei prezenti s-au numarat PS Macarie, episcopul Europei de Nord, PS Paisie Lugojanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Timisoara, PS Vasile Somesanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, PS Nicodim al Severinului si Strehaiei, PS Gurie, episcopul Devei si Hunedoarei, PS Petroniu al Salajului, PS Andrei Fagarasanul, arhiereul vicar al Sibiului, PS Emilian Lovisteanul, al Arhiepiscopiei Ramnicului si PS Iustin Sigheteanul.
Credinciosii au venit si ei intr-un numar impresionant, curtea manastirii dovedindu-se neincapatoare pentru multimea celor veniti sa inalte o rugaciune spre Dumnezeu in aceasta zi atat de speciala. Desi in calendar nu e sarbatoare, oamenii si-au rupt cateva ore pentru a-si manifesta in acest fel iubirea fata de Dumnezeu si fata de sfintii sai, iar sacrificiul lor n-a fost in zadar.
„Dumnezeu se bucura de noi toti, cum se bucura un Tata de copiii lui”, a remarcat IPS Justinian Chira.
La randul sau, PS Iustin Sigheteanul a explicat ca „atata vreme cat va fi un crestin langa cruce, cat mamele vor lipi urechea la peretii bisericilor de lemn si vor asculta Liturghia, deoarece pentru noi bisericile de lemn sunt tot atat de sfinte ca si sfintele moaste ale sfintilor. Ce-i dam noi lui Dumnezeu, aceea ne trimite si El din cer. Daca noi ii daruim un ceas de rugaciune, el ne trimite un an de zile sfintit si binecuvantat, pamant si rod bogat, pace si binecuvantare si mult har. Toate vin de la Dumnezeu daca stim sa sacrificam putin din timpul sau, pentru ca el ne-a dat timpul si viata”.
Credinciosii prezenti au mai fost sfatuiti sa nu uite niciodata de cele mai esentiale porunci date lor de Dumnezeu si anume de post, rugaciune si milostenie. „Au venit la mine niste moroseni in anii trecuti, cand eram la Cluj, si m-au certat. Era Sfantul Ion, era frig si mi-au spus: «Parinte, spune-le la preoti sa aiba grija, sa aiba inima, pentru ca avem in sat trei batrani, si acolo de-o saptamana n-au foc, n-au ce manca , iar preotul cu credinciosii au petrecut sarbatorile». Nimeni nu s-a gandit ca in varful dealului e o casuta cu doi batrani. Asta si noi sa vedem. Avem sau n-avem inima? Atunci cand ai inima, cand ti-i mila de omul sarac, de omul flamand, inseamna ca inima ta functioneaza normal. Asa sa va ajute Dumnezeu”, a punctat IPS Justinian Chira.
Vadit emotionati si cu multa bucurie in suflet, oamenii au marturisit ca obisnuiesc sa vina des la aceasta manastire si nu rateaza ocazia sa fie prezenti aici mai ales de hram.
„Am simtit o caldura sufleteasca si ii multumesc la Bunul Dumnezeu ca am venit aici. Sunt de la 40 de km si in tot anul vin. De la Leordina. Sotul meu e aici si venim in fiecare an si eu si familia mea”, a spus una dintre credincioase,Viorica Stefanca.
O alta credincioasa, Ileana Giurgiu, a relatat ca atunci „cand venim aici suntem cu sufletul linistit si impacati. Noi suntem de aici din comuna Barsana, in fiecare duminica venim aici. E o zi speciala, avem si acum invitati din Bucuresti, vin pentru aceasta sarbatoare”.
Astazi s-au implinit 20 de ani de cand in fiecare an in data de 30 iunie, la Manastirea Barsana e mare praznic. Lacasul are o istorie aparte. Exista date ca in acest loc ar fi existat o manastire in urma cu 600 de ani, insa dupa moartea Sfantului Iosif Marturisitorul care a aparat cu pretul vietii sale credinta ortodoxa, lacasul de cult a fost distrus. Biserica a „reinviat” in 1994, dupa ce in 1993, IPS Justinian Chira a pus piatra de temelie si s-a rugat pentru ca Dumnezeu sa binecuvinteze acest spatiu. Iar minunea s-a petrecut cu adevarat. Pentru ca acum in acest loc minunat s-a inaltat o manastire de o frumusete venita parca dintr-o alta lume si care atrage an de an numerosi vizitatori.
Sursa: Camelia Tocaci