Vezi VIDEO
O zi lucratoare s-a transformat astazi, 30 iunie, intr-o mare sarbatoare intr-unul dintre colturile de rai ale Maramuresului. La Manastirea Barsana a venit ca in fiecare an puhoi de credinciosi din toate colturile tarii pentru a participa la hramul lacasului de cult inchinat Soborului Sfintilor 12 Apostoli. Sarbatoarea a fost intregita si de prezenta a noua ierarhi sositi din toate zonele tarii. La slujba a fost prezent si primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches.
„Crampeie de vesnicie” au trait astazi, 30 iunie, credinciosii adunati la Manastirea Barsana, acolo unde a fost savarsita Sfanta Liturghie Arhiereasca in cinstea Soborului Sfintilor 12 Apostoli. Sarbatoarea a reunit un sobor de ierarhi, preoti si diaconi veniti sa slujeasca in acest loc binecuvantat de Dumnezeu. Alaturi de ierarhii maramureseni IPS Arhiepiscop Iustinian si PS Iustin Sigheteanul au mai fost prezenti IPS Andrei – mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, IPS Ioachim – arhiepiscopul Romanului si Bacaului, IPS Varsanufie – arhiepiscopul Ramnicului, IPS Calinic – arhiepiscopul Argesului si Muscelului, PS Lucian – episcopul Caransebesului, PS Andrei – episcopul Covasnei si Harghitei, PS Ambrozie – episcopul Giurgiului, PS Visarion – episcopul Tulcei, PS Macarie – episcopul Europei de Nord.
Imbracati in portul popular, credinciosii au venit in numar ridicat sa ia parte la aceasta sarbatoare de neuitat pentru Maramuresul Istoric.
„Uitati-va la cer, uitati-va in jur si incercati sa traiti la intensitate maxima aceste momente unice. Sunt momente de rai. Nu va fi altfel, mai frumos in rai., Zice Sfantul Apostol Pavel ca ochiul n-a vazut, urechea nu a auzit, si la inima omului nu s-a suit. Dar noi nu am putea dori mai mult decat cum suntem aici sa fim si in raiul lui Dumnezeu. Sunt crampeie de vesnicie si de rai”, a remarcat PS Iustin Sigheteanul, arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului.
Din soborul de arhierei sositi din intreaga tara a facut parte si IPS Varsanufie, arhiepiscopul Ramnicului, care a marturisit ca a ramas impresionat de credinta vie a maramuresenilor. „Este pentru prima oara cand slujesc in Maramures la o manastire ortodoxa. Am ramas impresionat si m-am intarit in credinta vazand credinta marturisitoare a credinciosilor din aceasta parte a tarii”, a declarat IPS Varsanufie, arhiepiscopul Ramnicului.
Ierarhii prezenti au ramas impresionanti de stilul arhitectural al acestui ansamblu manastiresc care este in deplina concordanta cu cadrul natural. „Soborul Sfintilor Apostoili ne-a adunat astazi ca sa slujim in sobor aici la preafrumoasa Manastire Barsana din Maramuresul Istoric. Iata noua arhierei, preoti si diaconi si dumneavoastra iubit popor crestin al lui Dumnezeu. Cu totii am slujit Sfanta Liturghie si ne-am rugat Preasfintei Treimi, Maicii Domnului si tuturor sfintilor sa devenim si noi sfinti, sa fim si noi desavarsiti”, a spus PS Lucian, episcopul Caransebesului.
La randul sau, PS Macarie, episcopul Europei de Nord, a relatat ca „Multumesc preamilostivului Dumnezeu ca m-a invrednicit si anul acesta sa fiu partas la aceasta minunata sarbatoare in acest colt de rai transilvan. Si eu sunt transilvanean, sunt din zona invecinata, de la Bistrita Nasaud. Vin cu drag la dumneavoastra de fiecare data cand sunt chemat de parintele arhiepiscop Justinian si de parintele episcop Iustin”.
In cadrul slujbei, ierarhii prezenti i-au urat la multi ani si voievodului maramuresean cu „chipul patriarhal”, IPS Justinian Chira. De altfel, episcopul Giurgiului, PS Ambrozie, a tinut sa-i ofere in dar si o reverenda alba. Ierarhul din Giurgiu si-a amintit de vremea cand era staret al Schitului Darvari din Bucuresti, iar intr-una din zile a primit vizita arhipastorului maramuresean Justinian Chira si a mitropolitului Clujului, Maramuresului si Salajului, IPS Andrei Andreicut.
„Au iesit cei doi arhipastori pe poarta si arhiepiscopul Justinian le-a spus celor care il bruscau: dati-va la o parte ca sunt maramuresean si in plus sunt si nervos. Am venit astazi sa-i spunem La Multi Ani IPS Justinian care implineste doar 94 de primaveri. Ma uitam la chipul patriarhal, faptul ca avem ortodoxia neclintita in Transilvania si in special in zona Maramuresului si Satmarului se datoreaza arhipastorului Justinian Chira”, a accentuat PS Ambrozie.
La finalul Sfintei Liturghii, credinciosii prezenti au primit si binecuvantarea IPS Justinian Chira, care i-a sfatuit sa urmeze porunca lui Hristos de a fi sfinti, dar si sa indeplineasca invatatura Sfantului Ioan Evanghelistul, aceea de a avea iubire fata de Dumnezeu si fata de aproapele.
„Sfantul Ioan Evanghelistul cand era batran nu mai putea sa vorbeasca decat doua cuvinte. Si el avea o predica. Care era predica Sfantului Ioan Evanghelistul care a scris Evanghelia a patra? Predica lui era scurta din doua cuvinte: Iubitilor, iubiti-va. Acesta e si cuvantul episcopului: Iubiti-va unii pe altii, iubiti-va sotia voastra din toata inima. Tineret, iubiti-va pe parintii vostri din toata inima. Asta e porunca suprema: iubirea si dragostea de Dumnezeu, iubirea si dragostea de copii nostri, iubirea si dragostea de tineret, de pamantul acesta si de cerul acesta. Iubiti-le pe toate”, a rostit IPS Justinian Chira, arhiepiscopul ortodox al Maramuresului si Satmarului.
PS Iustin Sigheteanul a mai aratat ca Manastirea Barsana este „o straveche vatra monahala, sora cu Manastirea Peri”, aparuta in secolul 14. A disparut la 1740 in timpul Imperiului Austro-Ungar si atunci a disparut si Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului, iar romanii ortodocsi n-au mai avut voie sa aiba episcop ortodox. „Dumnezeu a pastrat credinta romanilor din Maramures, ei au ramas fideli fata de ortodoxie, iar manastirea a reinviat dupa 1990 cu binecuvantarea si rugaciunile IPS Justinian Chira, cu vointa si dorinta preotului din localitate si a credinciosilor, cu ravna, daruirea si jertfelnicia staretei Manastirii Barsana si a soborului de aici”.
Sursa: Camelia Tocaci